Zwerfdieren stumperen tussen wal en schip

 

De Dierenbescherming biedt de helpende hand!

Tekst: Nienke Witte, Jan Dobbe

 

Als we in Nederland spreken over zwerfdieren, hebben we het vooral over zwerfkatten. Tienduizenden van hen leiden een ellendig bestaan op straat. Met man en macht probeert de Dierenbescherming dit probleem op te lossen. Problemen met zwerfhonden hebben we niet meer, dankzij identificatie en registratie (I&R) en het vangnet van zo’n honderd asielen. Dat dit in andere, zuidelijke EU-landen anders ligt, hebben velen van u tijdens zonvakanties kunnen ervaren. Zowel de Nederlandse als de buitenlandse zwerfdieren kunnen rekenen op hulp van de Dierenbescherming – direct of indirect. U leest er in dit artikel meer over.

 

Nederland kent geen echt zwerfhondenprobleem meer. In ons land leven 1,5 miljoen honden, de meeste als gewone huishond bij mensen in huis. Toch komen er jaarlijks nog circa 25.000 honden in de asielen terecht. Mensen kunnen of willen er niet meer voor zorgen en doen een beroep op het asiel voor opvang. Ruim 95 procent van deze dieren vindt via het asiel een nieuw tehuis. Van de binnengebrachte zwerfdieren (dieren die op straat worden gevonden) wordt toch nog 72 procent terugbezorgd bij de eigenaar. Een echt zwerfhondenprobleem is er dus niet meer.

 

Zwerfkattenprobleem

Met zwerfkatten is er helaas wel een probleem. Hoeveel zwerfkatten er precies leven in ons land is niet bekend, maar het loopt in de tienduizenden. Alleen al in de Rotterdamse regio schat men het aantal op zo’n 20.000. Meestal gaat het om “ongewenste” huiskatten. Mensen laten te makkelijk nestjes komen, weten er geen raad mee en dumpen ze. Vervolgens verwilderen de dieren, worden steeds schuwer en vermenigvuldigen zich enorm snel. Dit leidt tot veel dierenleed: ziektes, honger, verwondingen, vergiftiging. De moeilijk te benaderen dieren vallen tussen wal en schip. De Dierenbescherming biedt de helpende hand.

 

Wegvangen of doden: geen oplossing

Verwilderde zwerfkatten leven in groepen, op plekken waar voedsel te vinden is. Denk aan woonwijken, campings of bij restaurants. Daar probeert men – tevergeefs – de dieren op allerlei gewelddadige manieren weg te krijgen. Tevergeefs. Het is immers een (hardnekkig) misverstand dat je een populatie zou kunnen bestrijden door dieren weg te vangen of te doden. Niets is minder waar, deze aanpak is niet alleen dieronvriendelijk, hij is ook niet effectief. Dit komt door het biologische principe dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld. Je schiet er dus niets mee op en het probleem blijft bestaan. Bovendien kun je weggevangen zwerfkatten niet meer laten wennen aan een situatie bij mensen in huis, daarvoor zijn ze te zeer verwilderd.

 

Aanpak Dierenbescherming

De Dierenbescherming benadert de zaak in de eerste plaats vanuit het dier. Diervriendelijk dus. Maar ook de mens profiteert van onze wetenschappelijk verantwoorde aanpak. Die is enerzijds gericht op het bestrijden van problemen die reeds zijn ontstaan, anderzijds op preventie.

 

Vangen, neutraliseren, terugzetten

Wij werken volgens het principe “vangen, neutraliseren en terugzetten”. De dieren worden tijdens gerichte acties met speciale vangkooien gevangen. Zo veel mogelijk dieren in één keer. Die worden gecastreerd of gesteriliseerd en vervolgens op dezelfde plek teruggezet. Veel mensen vrezen dat we hiermee opnieuw problemen oproepen. Dit berust echter op een misverstand: eenmaal terug in zijn groep is een gecastreerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien, is dan sterk verminderd. De overlast verdwijnt. Ook groeit de populatie natuurlijk niet meer, enerzijds door de ingreep, anderzijds doordat nieuwe katten niet meer worden geaccepteerd. (Kittens worden niet teruggeplaatst. Jonge dieren kunnen nog makkelijk aan mensen wennen. Asielen hebben speciale programma’s om ze alsnog voor een leven als huiskat geschikt te maken.) Uiteindelijk, zo leert de ervaring, wordt de groep steeds kleiner en sterft op den duur uit. Al sinds 1980 passen organisaties in binnen- en buitenland deze methode met succes toe.

 

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen! Zwerfdierproblemen ontstaan niet als mensen zich niet steeds opnieuw vergissen. Daarom geven wij onophoudelijk voorlichting over het houden van huisdieren, in de hoop dat mensen zich nog eens goed bedenken voor ze een dier in huis halen. We doen dat in onze eigen media (Dier, digitale nieuwsbrief, website), maar ook verspreiden we voorlichtingsfolders. Zo tegen het voorjaar organiseren we castratie- en sterilisatieacties, waarbij kattenbezitters tegen gereduceerde prijzen hun dier kunnen laten “helpen”. Kijk snel op www.dierenbescherming.nl voor meer informatie, want er kan op dit moment een actie bij u in de buurt lopen!

 

[quote:]

Kijk snel op www.dierenbescherming.nl voor meer informatie, want er kan op dit moment een actie bij u in de buurt lopen!

 

 

 

Stichting Buitenlandse Asielen

Overal in de wereld leven er zwerfdieren op straat. Vaak onder ellendige omstandigheden: de meeste zijn ondervoed en lijden onder meer aan schurft, parasieten, ernstige verwondingen door verkeersongevallen, ontstoken wonden door hondenbeten of ziektes zoals parvo. In sommige steden is hun aantal zo groot, dat de overheid het probleem oplost door de dieren simpelweg af te maken. Ieder jaar weer wordt de Dierenbescherming gebeld door geschokte vakantiegangers die dierenleed hebben gezien in landen als Griekenland, Turkije, Spanje of Portugal. Dit leed laat ons uiteraard niet koud.

Daarom bieden we ten aanzien van deze problematiek ook de helpende hand – zij het indirect. Dat doen we via de Stichting Buitenlandse Asielen (SBA) in Voorburg. Wij steunen de SBA met een flinke vaste jaarsubsidie, opdat zij op haar beurt weer asielen en opvangcentra in het buitenland kan ondersteunen. Wereldwijd zijn dat er zo’n vijftig, in onder meer Griekenland, Spanje, Portugal, de Antillen, Polen en Tsjechië. Deze asielen vangen zwerfdieren op, geven medische zorg, eten en drinken en zorgen ervoor dat de dieren worden gecastreerd of gesteriliseerd. Als de dieren weer gezond zijn zoeken ze een nieuwe baas voor ze, of de dieren worden teruggezet op (of in de buurt van) de plek waar ze gevangen zijn. Door deze methode neemt het aantal zwerfdieren ter plekke flink af. Zo kunnen we nood op een aantal plaatsen in de wereld enigszins lenigen.

- - - - - - - -

 

Steun castratieactie Portugal

Dezer dagen organiseert de Stichting Buitenlandse Asielen in Portugal een grote sterilisatie/castratieactie, waar zo’n 500 tot 1000 honden bij betrokken zijn. Deze aanpak, het in het land zelf werken aan inperking van het zwerfdierenprobleem, past uitstekend in de visie van de Dierenbescherming. Wanneer je de honden naar Nederland haalt, verplaats je immers het probleem naar hier – met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarom raden wij mensen af om uit medelijden zwerfhonden (pups) mee naar huis te nemen. Het biedt bovendien geen structurele oplossing. Met de actie van de SBA wordt het probleem bij de wortel aangepakt, de hondenpopulatie krimpt en de dieren hebben weer perspectief. Wij steunen deze actie van harte, maar daarbij hebben wij ook uw steun nodig! Help ons en stort uw bijdrage op giro 309 t.n.v. de Dierenbescherming, o.v.v. “Actie Zwerfdieren”.

- - - - - - - - -