Kerstmis 2003

 

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar dit jaar is voorbijgevlogen. ‘Een teken van ouderdom, mama!’ merkte Pudje fijntjes op. ‘Niks hoor Pudje, ik schreef, daarom ging de zomer min of meer ongemerkt aan me voorbij’J. Maar het is ongelooflijk dat het al weer bijna kerstmis is. Wat een mooie zomer hebben we gehad! Het was wel te warm soms. De pluisjes lagen in het hoge gras onder de Catalpaboom. Daar was het nog redelijk, maar toch hadden ze het warm. Ik vroeg wel eens of ze een zomerslaap hielden. ‘Mama, jij hebt makkelijk praten in je velletje. Wij hebben bontjasjes en kunnen alleen via onze voetjes zweten. Wwwhhiiewww, mieeuww’.

De hondjes sjokten naast me door de tuin. Ja, het was warm. Maar oh, wat verlangen we er nu naar terug! Het is mistig, nat, koud en vies weer. Jammer dat we die warmte niet konden inblikken. Dan zouden we af en toe een blikje kunnen opentrekken. Wat zouden we rijk worden!  Wat heerlijk is het, als ik in het donker met de hondjes wandel, de ramen boven verlicht te zien. Ik ben zo blij dat Mariette bij ons woont. En ik voel dat papa en mama er ook heel gelukkig om zijn. En het huis lacht!

 

Een groot plezier is het voor ons allemaal dat de vogeltjes weer terug zijn. Vorige jaar waren ze weg. Waarschijnlijk omdat we een gedeelte van het bos gerooid hadden. Hun ‘huis’ was ineens veranderd en dat vertrouwden ze niet. Robin, het mooie rode eekhoorntje dat we gered hebben, komt regelmatig zonnebloempitjes halen. Zo schattig. Zijn maatje, dat ook bij ons mocht komen wonen, komt mee. De andere eekhoorns zijn donkerbruin, dus we herkennen ze. Oh, wat schattig is dat toch! Heerlijk om nu te voeren. Het is nu zo’n moeilijke tijd voor de dieren die buiten leven. De vele zwervertjes die wanhopig op zoek zijn naar een beetje warmte en eten.

 

Mijn grootste wens is dat iedereen met kerstmis iets voor de dieren reserveert. Een kleine gift aan een opvangcentrum kan zo veel verschil maken. En is dat niet het mooiste cadeau dat je aan jezelf kunt geven? Het idee dat je daadwerkelijk iets voor de hongerige dieren gedaan hebt? Met de kerstdagen hebben alle dieren heerlijk volle magen. Het kan echt, als we allemaal wat doen! Met elkaar hebben we toch dit jaar weer veel dieren kunnen helpen. Een heerlijk warm gevoel geeft dat. Hier in België is veel goeds gebeurd voor de dieren. Zo is de jacht op katten verboden en zijn er al veel gemeentes die castratie-acties doen. De invoer van bont zal ook verboden worden. Eindelijk! In Nederland is het minder mooi. Veel diervriendelijke wetten zijn ongedaan gemaakt. Tja, ik zou wensen dat de wereld beestachtiger werd. Dan zouden we een paradijsje op aarde krijgen. Toch blijf ik hopen dat het dierenleed zal verminderen. Er gebeurt zoveel goeds ook. Er zijn zoveel mensen die zich voor de dieren inzetten, alleen horen we dat vaak niet.

 

Ons nieuwe poezenboek Spinnende Bengeltjes heet een  ‘vliegende’ start gehad. Ze doet het zo goed.  In de paar weken dat ze nu ‘uit’ is, zijn er al heel veel prachtige reacties gekomen en ook veel bestellingen. Zo fijn. Daimke is helemaal in de wolken. ‘Ben ik dat echt mama, ben ik echt zo mooi en waar zijn mijn vleugeltjes?’ Catje is zo blij dat ze twee keer een mooie tekening heeft gekregen. Onze Chum is bibliothecaris geworden. Maar ook de anderen zijn trots op ons boek. ‘Wat een mooi cadeautje voor onder de kerstboom, mama’, merkte Donsje slim op. ‘Nu heb je lekker weer tijd om met ons te spelen’, riep Mickje blij. Ja, ze had wel gelijk. Dat was er een beetje bij ingeschoten. Maar voor de kerst heb ik iets heel moois voor ze.

 

Het was erg leuk om voor ons boek dierenspreuken uit de bijbel op te zoeken. We hebben er mooie gevonden. Vooral het verhaal over Sint Franciscus is prachtig. Hoe hij met de vogels sprak en een afspraak maakte met de wolf. Hij is mijn beschermheilige en ik weet zeker dat hij over de dieren waakt. Ik roep altijd zijn hulp in als er een dier ziek is. 

 

Met heel mijn hart hoop ik dat het nieuwe jaar veel goeds zal brengen voor alle dieren en mensen. Dat het dierenleed mag verminderen en dat er geen ziektes zullen komen zoals afgelopen jaren.

 

De pluisjes, hondjes en ik wensen iedereen hele gezellige kerstdagen toe en een heel mooi, gezond en gelukkig Nieuwjaar.  Heel veel lieve spinnende groetjes van ons 7tjes en de hondjes Pudje, Donsje, Mickje, Catje, Daimke, Chummeke en Marg

 

Voor alle dieren:

 

Gezegend zijt U, Heer onze God,

Schepper van al wat leeft.

Op de vijfde en zesde dag van de schepping,

Schiep U de vissen in de zee

En de vogels in de lucht en de dieren op het land.

U inspireerde Sint Franciscus alle dieren

Als zijn broeders en zusters te beschouwen.

Wij vragen u dit dier te zegenen

Met de macht van Uw liefde.

Geef het de kracht om te leven volgens Uw plan.

Mogen wij U altijd prijzen

Voor al de schoonheid van Uw Schepping.

Gezegend zijt U, Heer onze God, in alle leven dat U schiep!                           Amen.