Brasschaat, 8 februari 2002

Een krantenbericht

Vanmorgen stond in de krant een heel naar bericht: "Dierenkiller in Vriesdonk: Er zijn een paar poezen vergiftigd, in Brasschaat op de Vriesdonklei." Dat is hier vlakbij! De familie H.P. Kupers en de familie Arnauld zeggen: "Onze poezen kwamen 's morgens niet eten. Wij zijn toen in de omgeving gaan zoeken en de namen gaan roepen van onze poezen, in de hoop ze te horen miauwen.. maar niets..!" Diezelfde middag vond de familie Kupers hun poes dood op het gras in de tuin. Dit vonden ze vreemd, want een poes kruipt weg als zij ziek is.. dus ze hebben via de Dierenkliniek autopsie laten verrichten in de universiteit te Gent. Het bleek dat de poes vergiftigd was door Temik-gif-bolletjes. Die zijn niet zo te koop voor particulieren. Het gif zal nooit zo puur opgegeten worden door poezen en honden, tenzij verstopt in vlees- of visballetjes. Er is dus iemand in de omgeving die bewust dieren doodt! "De politie onderzoekt de zaak."

Wat vreselijk!


Francien Westering heeft een enquete gehouden in de Margriet over het wel of niet laten loslopen van poezen. Er kwamen heel veel reacties. Een gedeelte van de mensen vond het onrechtvaardig een poes - het dier dat bij uitstek zo vrijheidslievend is - vast te houden. "Ieder dier is zijn vrijheid waard", vonden ze. Een ander gedeelte vond het totaal onverantwoord de poezen los te laten lopen.. en anderen vonden een compromis door rennen te maken. Dat laatste hebben wij dus gedaan, maar er zijn natuurlijk veel mensen die dat niet kunnen doen. Alhoewel.. je kunt bijna altijd wel iets maken. Met een beetje hout en geplastificeerd gaas en een 'beetje veel' handigheid. J Een poes heeft niet veel ruimte nodig, als ze maar zonlicht op haar vachtje kan voelen en de natuur kan ruiken en voelen.. Het is inderdaad vreselijk altijd binnen te moeten blijven.. al kan juist een poes zich in bijna elke situatie schikken, mits er voldoende liefde en warmte gegeven wordt.

Ik las in een van de Engelse bladen dat mensen die in flats wonen soms een soort liftkokertje aan het raam maken. Een soort ienie miene balkonnetje voor hun poezen. Die zaten dan zes-hoog vol interesse naar het verkeer daar ver beneden te kijken en genoten, ondanks flatbewoners te zijn, van de zon en de buitenlucht. Zonlicht is noodzakelijk voor poezen in verband met de aanmaak van Taurine… De ren die mijn vriendin Maria van Aalten van Poezenbel gemaakt heeft is een echte droom. Zie hieronder de foto's. Beeldschoon… geloof maar dat de poezen ervan genieten en Maria en Gé nog meer J

   


De poezenkindjes en ik hebben in de loop van de jaren ook twee mooie rennen gemaakt. Ieder jaar een stukje erbij. Dit jaar komt het laatste stukje bij kantoor. Het hoeft niet duur te zijn. Wel is het belangrijk ook bovenop gaas te maken want schrikdraad werkt niet altijd. Is er echt geen mogelijkheid een ren te maken, dan is het ook heel goed mogelijk de poes aan een tuigje te leren lopen. In Engeland - ja, het land bij uitstek voor dieren - zie je veel mensen zo wandelen. Je kunt de poes in een kangaroe-tas meedragen naar een parkje vlakbij, zodat ze niet bang wordt van het verkeer. Wel moet ze leren aan het tuigje te lopen. Het beste is haar eerst binnen het tuigje om te doen.. eerst een half uurtje, dan langer en daarna de riem eraan vastmaken en die gewoon laten slepen. Als dat goed gaat leer je haar lopen als je de riem vasthoudt. Nooit trekken natuurlijk, alleen de riem strak houden als ze de verkeerde kant op gaat en slap laten hangen als ze meeloopt. En heel heel veel belonen… een stukje kipwit of een kattensnoepje voor hun neus doet wonderen. Poezen leren supersnel maar ze moeten het wel leuk vinden wat je ze wilt leren. Je moet altijd bij de poes in de buurt blijven als ze het tuigje om heeft en ook mag je de poes nooit zonder toezicht buiten vastzetten. Ze kan schrikken en zich verwarren in de riem of er kan een hond komen.


En de redenen waarom de poezen niet meer los kunnen lopen? Er zijn er veel. Pudjes moeder heeft vier maal een nestje van een stuk of vijf kittentjes gehad. Daarvan zijn alleen Pudje en zijn broer nog in leven. De anderen zijn omgekomen door het verkeer en… oh die mensen woonden toch zo rustig en afgelegen! Maar juist dat is zo gevaarlijk.. op een drukke autoweg kijken de poezen misschien nog uit maar stille landweggetjes met die enkele dodelijk snelheidsduivel, die zijn het ergste. De poezen zijn niet gewend op verkeer te letten en als er dan eens een auto komt.. tja, dan is het raak.

En wat te denken van de ziektes die steeds meer de overhand nemen? Kattenaids komt steeds meer voor. Ook al is de kat gevaccineerd tegen Kattenziekte en Leukemie… tegen Aids is nog geen vaccin en de poes is dus niet beschermd daartegen. Ze geven Aids onderling aan elkaar door, het is een besmettelijke, dodelijke ziekte (niet overdraagbaar op de mens).


Het is niet zo dat zij zich niet zouden kunnen redden.. de poes is het enige dier dat niet gedegeneerd is door samen te leven met de mens:

'…en wanneer de nacht aanbreekt en de maan zich laat zien, is hij de solistische Kat, alleen en onverschillig waar hij zich bevindt. Dan zet hij koers naar de Vochtige Wildernis, of klimt in de Druipende Oerbomen of op Verre, Duistere Daken, met zijn staart wild zwiepend; hij volgt zijn eigen, nimmer getemde natuur.' ( Rudyard Kipling)

'Tussen de dwarrelende schaduwen van overhangend gebladerte, het gras als gekamd door een plotselinge bries, leeft de poes als eeuwen te voren: haar oplichtende ogen starend in het duister. Ze draagt een aura van vrees met zich mee, en alle dieren onderwerpen zich, in stilte.' (Paul Annixter)

'Een kat, met zijn lichtgevende ogen als lantarens, vonken spattend van zijn rug, sluipt onvervaard door het duister…' (Theophile Gautier)

Ze is nog precies zoals ze eeuwen geleden was... en kan perfect overleven in de natuur. Maar juist die natuur, de wereld is veranderd. In een bos zal ze zich misschien kunnen redden, maar vossen pakken poezen. Er zijn veel vossen uitgezet en er is nu een overschot. Daarom worden er ook veel kippen en ganzen vermoord. Tot twee keer toe zijn al mijn kippen en ganzen doodgebeten (nu kan het niet meer, ik heb een totaal overdekte ren gemaakt met schrikdraad erom heen...). De vossen zijn wanhopig van de honger en zeker als ze jongen hebben pakken ze alles wat eetbaar is. Dus zelfs in een bos kunnen de poezen niet meer loslopen. In de bossen wordt ook gejaagd. Maar de grootste vijanden van de poes zijn de mensen en het verkeer. Geen enkele poes kan de snelheid van een auto inschatten.. zeker niet als het nacht is en ze verblind wordt door de lichten. En het is niet zo dat de poes ineens dood ligt na de aanrijding. Heel vaak sterft ze een eenzame zeer pijnlijke dood… ze roept om haar baasjes... eenzaam en wanhopig.

   Ganzen en kippen in de ren


Nee in 2002 is het niet meer verantwoord je kat vrij buiten te laten lopen. Mensen geven veel geld uit om hun tuintjes mooi te maken. Katten gaan hun weg. Als de mensen de katten in hun tuin beu zijn dan zullen sommige misschien aan de bel trekken bij de eigenaar. Maar sommige mensen zullen niet de moeite nemen naar de schuldige.. - nee, niet de poes maar de eigenaar - te gaan of ze durven geen ruzie te riskeren. Als poes niet goedschiks uit hun tuin gaat dan maar… PVC pijpen worden ingegraven, de poes valt er in maar kan er niet uit. Ja inderdaad, een vreselijke dood maar het gebeurt. Ook strooien van gif komt voor.. zie het krantenbericht hierboven.

Er zijn meer poezenhaters dan we denken. Mensen die duiven hebben vinden het echt niet prettig als de poes hun duiven onrustig maakt. Hetzelfde geldt voor volières met zangvogels. Je mag andere mensen geen last bezorgen door je dieren los te laten lopen.

Als de poezen van jongs af aan gewend zijn binnen te blijven is er geen probleem. Veel moeilijker is het ze te wennen aan binnenblijven als ze gewend zijn buiten te lopen, maar het kan wel. Er zijn veel voorbeelden van poezen die dolgelukkig zijn in een flat en niet talen nog naar buiten te gaan, ook al waren ze vroeger altijd op pad.. Als er maar voldoende afleiding is, in de vorm van krabpalen, speeltjes en natuurlijk heel veel knuffels dan zijn ze ook binnen gelukkig.. statistisch gezien leeft een poes die los loopt gemiddeld drie jaar en een poes die binnen blijft of een ren heeft gemiddeld vijftien jaar.. dat zegt toch genoeg..


Hieronder wat foto's van de ren die wij hebben.. het was een heerlijk moment toen ze klaar waren en de poezen net zo veel buiten konden zijn als ze wilden, zonder enig risico te lopen.. Met heel mijn hart hoop ik dat heel veel poezen en hun mensen op deze manier van de nieuwe lente en zomer zullen kunnen genieten.. want ze komt eraan. Er zijn al krokusjes en de zanglijster heb ik horen zingen.. heerlijk.. Zon.. we verlangen er allemaal zo naar..

Met veel lieve spinnende groetjes van ons zeventjes en de hondjes Pudje, Donsje, Mickje, Catje, Daimke, Chummeke en Marg

        Onze ren voor het kantoor, in opbouw

        Helemaal klaar

   

-----------------------------------------------------------------------

De ren aan de zijkant van het huis

   

   

------------------------------------------------------------------------

Heerlijk genieten