Lente !

 

Eindelijk is ze er. We hebben er lang op gewacht! Langzaam, veel te langzaam sloop ze dichterbij en ineens was ze er. In twee dagen tijd veranderde de tuin in een oase van groen. Prachtig om te zien. De pluisjes genieten er zo van weer zon te voelen. De winter was lang, donker en koud, maar dat zijn de meeste winters.

 

Tot nu toe is het nog rustig wat de kittenopvang betreft maar dat zal wel snel veranderen. Het is wel heel mooi dat de vogelgriep voorlopig verdwenen lijkt te zijn. Het was een nare tijd toen de dreiging dichterbij kwam en er zoveel dieren gedumpt werden. Vooral in Duitsland was het erg. Daar werd één kat gevonden die positief was voor het H5N1 virus. De kranten stonden er bol van. Jaarlijks sterven veel mensen aan de ‘gewone’ griep, daar wordt nauwelijks over gepraat maar dit was wereldnieuws! Al snel zaten de asielen vol verdrietige gedumpte poezen en werden er heel veel ingeslapen. Gelukkig zijn wij Belgen en Nederlanders niet zo.

 

Het was al langer bekend dat katachtigen het virus konden krijgen, en met hen heel veel andere levende wezens. In labo’s hebben ze katten besmette kuikens laten eten en ook spoten ze het virus in. Walgelijk is dat toch, die vivisectie! Ja, dan loop je wel kans het virus te krijgen. Maar in de praktijk is de kans dat een kat het virus krijgt en dat het dan nog overgebracht kan worden op de mens, nihil. Het zijn immers vooral de watervogels die het virus zullen verspreiden en katten vangen heus geen ganzen, zwanen en eenden. Het is mij een groot raadsel waarom ze die stukjes over katten schreven en niet over andere dieren die veel meer gevaar lopen. Vossen, ja zelfs honden, marterachtigen, allemaal kunnen ze het virus krijgen. Bovendien eten die krengen en rollen ze er ook in. Een kat zal dat nooit doen. Die zijn zo kieskeurig dat kipwit dat één dag oud is al geweigerd wordt. ‘Catmilk moet ook echt vers zijn’, zeggen mijn poezen, ‘anders drinken we het echt niet op.’

 

Het zijn juist de katten die ons kunnen beschermen tegen de vogelgriep. Immers, wat gebeurt er als er geen katten meer los mogen lopen, als de zwerfkatten ook opgehokt worden? Dan neemt het muizen- en rattenbestand enorm toe. Muizen en ratten zijn vatbaar voor de vogelgriep. Als je terugdenkt aan wat er in de middeleeuwen gebeurd is toen bijna alle poezen gedood werden…

 

Gelukkig is er al een vaccin voor mensen in de maak. Het is nog in de testfase maar het komt er zeker en dan zal het voor onze honden en poezen ook komen. Laten we het hopen.

 

In ieder geval zijn we nu een hele sterke eenden en kippenren aan het maken, waar eventueel een dak op kan in de periodes dat de dieren opgehokt moeten worden.

 

Spinnende Bengeltjes is bijna vertaald in het Engels. Het is enig en zeer leerzaam werk. Ik hoop een uitgever of Agent in Engeland te vinden zodat het daar uitgegeven kan worden. Ik heb ook een paar verhalen uit Wonderen op Pootjes erin op genomen, zodat het eigenlijk een heel nieuw boek geworden is. wordt vervolgdJ

 

Hieronder laat ik een stukje volgen over chemo therapie. Een vriendin, heeft een poezenkindje, Molly dat al twee keer geopereerd is aan mamma-tumoren. Molly krijgt nu Apis, een homeopathisch middel dat erg goed helpt, maar ze overweegt toch ook chemotherapie te doen. Juist nu verscheen in het prachtige blad Saint-Pro Cat van de Heilige Birmanen club dit stukje dat ik op de site mocht zetten.

 

Misschien kunnen andere poezen langs deze weg ook geholpen worden. In Engeland en Amerika is het al heel gewoon dat dieren chemo krijgen. Laten we hopen dat het hier ook zo zal worden. Poezen hebben veel minder last van bijwerkingen trouwens.

 

Dierenarts Terneuzen richt kankerfonds voor dieren op

 

Naast de Nederlandse Kankerbestrijding KWF voor mensen komt er nu ook een kankerfonds voor honden, katten, konijnen en andere viervoeters.

Het Nederlands Kankerfonds voor Dieren, NKFD, is een initiatief van dierenarts Johan de Vos uit Terneuzen.  Hij vindt dat kanker bij huisdieren nog te zeer is onderbelicht en wil middels fondsenwerving aandacht voor de ziekte vragen.  Ook wil de dierenarts meer mogelijkheden scheppen om aan kanker lijdende huisdieren te genezen.  Om dit te bewerkstelligen zullen meer dierenartsenpraktijken zich moeten specialiseren in bijvoorbeeld het geven van chemotherapie.

 

Het NKFD wordt zaterdag 8 oktober gelanceerd met de verspreiding van 100.000 folders in alle dierenartsenpraktijken en de ingebruikname van de website www.nkfd.nl.

 

Dierenarts Johan de Vos speelde al langer met de gedachte om een kankerfonds voor huisdieren op te richten.  Vanuit zijn praktijkervaring (De Vos heeft sinds 1978 een dierenartspraktijk in Terneuzen) merkt hij de laatste jaren een groeiende vraag naar geneeswijzen voor kanker bij huisdieren.  “Eigenaren krijgen nog te vaak te horen dat er geen behandeling mogelijk is voor hun huisdier of dat ze te laat zijn.  Een spuitje is dan meestal het enige alternatief.”  Zelf is De Vos al jaren gespecialiseerd in de behandeling van kanker bij honden, katten of konijnen.  De kans dat een hond aan kanker overlijdt is een op drie.  Per jaar sterven 45.000 honden aan de gevolgen van kanker.  Als een hond van 30 kilo wordt behandeld aan lymfeklierkanker kost dat tussen de 1500 en 2500 euro.  Een uitgave die volledig valt te rechtvaardigen, vindt De Vos. 

 

“Huisdieren als honden, katten en konijnen spelen een steeds belangrijker rol in het gezin.  Uit een groot onderzoek in Amerika blijkt dat 80 procent van de huisdiereigenaren zich dezelfde verantwoordelijkheid toeeigent als die van een vader of moeder ten opzichte van hun kind.  De keuze of je je huisdier aan kanker laat helpen is aan de eigenaar zelf.”  De NKFD wil gesprekken aan gaan met verzekeraars van huisdieren om kankerbehandelingen in het pakket op te nemen.  Tot nu toe is het onmogelijk om het huisdier hiervoor te verzekeren.

De Vos verwacht enige scepsis rondom zijn initiatief.  Maar niet dat zijn fonds concurrent wordt van de Nederlandse Kankerbestrijding.  “Wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij dieren kan voor mensen ook van belang zijn.”

 

AD Rotterdams Dagblad, Fred Kramer 21 september 2005

 

 

Heel veel lieve spinnende groetjes van Marg and Cats