Plasproblemen

Plasproblemen komen nogal eens voor. Mijn vriendin Carina Smeets, homeopatische dierenarts, heeft in ons poezenbelletje nr. 29 er een stukje over geschreven dat ik op mijn site mocht zetten.

Onze kat plast naast de bak

Regelmatig worden wij gebeld door mensen die er opeens mee geconfronteerd worden dat hun kat naast de bak gaat plassen. Als dat zich beperkt tot een poes die voor of tijdens de krolsheid de gootsteen of wasbak als tijdelijk toilet gebruikt is er niet zoveel aan de hand. Als het echter gaat om een dier dat langzaam maar zeker het hele interieur van een onaangenaam luchtje voorziet of het heeft voorzien op uw computer, kunt u toch wel spreken van een serieus probleem. Allereerst moet er door uw dierenarts gecontroleerd worden of dit gedrag geen lichamelijke achtergrond heeft. Het kan n.l. heel goed zijn dat de kat in kwestie bijvoorbeeld een fikse blaasontsteking heeft opgelopen. Als deze afdoende met reguliere of homeopathische medicijnen, eventueel ondersteund met Crab Apple van Bach, wordt behandeld zal het plasprobleem ook over zijn. Als maar één kattenbak staat kan de oplossing heel eenvoudig liggen in het erbij plaatsen van nog een kattenbak. Veel katten doen hun behoefte n.l. bij voorkeur op een andere bak dan die waar ze op plassen. Het wat vaker schoonmaken van de bak kan ook een optie zijn. Sommige katten zijn zo kritisch dat ze alleen maar een superschone bak willen! In dit laatste geval kunt u er goed een combinatie van Beech en Crab apple bij geven. Indien deze methodes geen uitkomst bieden, adviseer ik u eens nauwkeurig te onderzoeken, wanneer uw kat buiten de bak plast. Als u dat in de gaten hebt, zult u zien dat u de oorzaak ook snel achterhaald zult hebben.

Als uw kat - om welke reden dan ook - boos is op u of extra aandacht loopt te claimen, is een combinatie van Holly en Chicory de aangewezen remedie. Heeft ze net een ingrijpende verandering doorgemaakt, dan kunt u walnut proberen. Als het een kwestie van territorium afbakenen is komen Chicory, Vervain en Vine in aanmerking. Het kan ook zijn dat uw kat plast van angst of schrik omdat ze door een andere kat in de groep wordt gepest. In dat geval kunt u het beste beide dieren behandelen, de "underdog" met Chicory en Mimulus en de pestkop met Vine en Holly.

Sproeien is weer een heel ander verhaal, daarop zal ik in het volgende poezenbelletje uitgebreid ingaan.

vriendelijke groeten, Carina Smeets