Pil ingeven

 

Vertel je katje eerst wat je gaat doen en waarom. Dat is echt belangrijk, want anders zal ze zich natuurlijk verzetten. Je pakt met je linkerhand haar hoofdje vast, je duim en wijsvinger leg je op de mondhoeken en je buigt het hoofdje voorzichtig

wat omhoog en naar achteren. Tegelijk duw je met je duim en wijsvinger tegen haar mondje, zodat het open gaat. Met de andere hand pak je de pil en die duw je voorzichtig zover mogelijk naar achteren op haar tong. Dan sluit je snel haar mondje, terwijl je haar hoofdje naar achteren blijft houden.

 

 

Wrijf zachtjes van boven naar beneden over haar keeltje en wacht tot je haar ziet slikken. Als je ziet dat ze haar neusje likt, heeft ze de pil echt op. Soms doet ze namelijk of ze hem echt op heeft en spuugt hem later uit. Daarna vertel je haar natuurlijk hoe flink ze is geweest en verwen je haar met lekkere snoepjes. Ik geef meestal wat boter na, dat glijdt en dat vinden ze heerlijk. Het is heel goed regelmatig ‘droog’ te oefenen.

Als je haar borstelt bijvoorbeeld doe je ook even haar mondje open en leg je je vinger ophaar tong. Daarna geef je wat lekkers.

 

 

 

 

 

 

Ik poets de tanden van de pluisjes, dat is nog beter om te oefenen. Je kunt ook een pilletje in wat lekkers verstoppen, al dan niet verpulverd.

Als een pil verpulverd is, kan die wel vies smaken.

Oplossen in een beetje water, dan opzuigen in een pipetje en ingeven in de wangzak is ook een manier.

Niet leuk voor de kat, maar je weet dan zeker dat zij het medicijn op heeft.

 

 

 

 

 

De makkelijkste manier om vloeibare medicijnen te geven is met een wegwerpspuitje zonder naald, dat te krijgen is bij de apotheek. Je houdt haar hoofdje een beetje omhoog en trekt de wangzak

een beetje opzij. Dan spuit je heel voorzichtig een beetje vloeistof in haar mondjes en wacht tot ze slikt. Spuit steeds heel weinig in, zodat ze zich niet kan verslikken, want dat kan

longontsteking veroorzaken.

Ik heb wel eens gelezen dat je een kat, die zich verzet tegen het ingeven van een pil, met haar voorpootjes tegen een hordeur op kan zetten, terwijl je je lichaam zachtjes tegen haar aandrukt. Zij zal zich vastklemmen aan het hor, zodat je je handen vrij hebt. Ik heb het nooit geprobeerd.  Haar stevig in een handdoek wikkelen, met alleen het kopje eruit, werkt ook goed.