Tea Tree Olie

 

 

Tea Tree Olie, de olie van Melaleuca alternifolia, Oleum Melaleucae, is een kleurloze of lichtgele olie, die via stoomdistillatie verkregen wordt uit de vers geoogste bladeren van de Australische Tea Tree.

 

Het is prachtig spul voor mensen en werkt tegen veel kwaaltjes. Het is vooral goed tegen huidproblemen en tegen uitwendige parasieten. Het werkt tegen bacteriŽn en tegen schimmels en is een goed ontsmettend middel. Het kan bij jeuk door allergie goed werken en tegen insectenbeten. Er zijn Tea Tree shampoos, lotions en andere spullen met Tea Tree olie die veel gebruikt worden voor katten en honden. Er bestaat zelfs Teatree tandpasta voor katten. Voor mensen en grote dieren kan het, mits goed gebruikt, erg effectief zijn. MaarÖ en dat weten veel mensen niet, voor katten is het levensgevaarlijk!

 

De olie wordt zeer snel opgenomen, zelfs als de huid intact is en nog sneller als er wondjes zijn. Het kan ook opgelikt worden door de kat, met soms fatale gevolgen.

 

In de Catword van Oktober van dit jaar schrijft de bekende holistische dierenarts Richard Allport over Bentley, een prachtige zes maanden oude Brits Korthaar kater, die stierf nadat zijn vrouwtje zijn tanden met Tea Tree Olie tandpasta poetste.

 

Dokter Richard wist het zelf niet, dat Tea Tree olie zo gevaarlijk is! Ik wist het trouwens ook niet. Ik dacht net als vele anderen dat het een perfect save en goed werkend middel was. Omdat ik het zelf wilde gaan nemen zocht ik via Google Tea Tree olie op. Mijn haren stonden rechtovereind van schrik toen ik las wat voor vreselijke dingen er met de katten, die er mee behandeld waren, gebeurde. Het is levensgevaarlijk spul en bijna niemand weet dat nog.

 

Bentley, die nooit buitenkwam, stierf dus door het kleine beetje tandpasta. Een vrouw uit Californie liet haar twee Maine Coons wassen in een wassalon. De shampoo bevatte Tea Tree olie. Eťn Coontje stierf, het andere kon nipt gered worden.

 

Een drie week oud kittentje dat nog dronk bij haar mama, stierf nadat haar moeder behandeld was met Tea Tree Olie tegen ringworm, Microsporum Canis, een nare zeer besmettelijke schimmelinfectie.

 

Het kussen in de mand van een poes was met Tea Tree olie bespoten om vlooien tegen te gaan. De poes stierf kort daarna. De tekenen en symptomen van een Tea Tree olie vergiftiging zijn: misselijkheid, diarree, lage temperatuur, niet meer op de achterpootjes kunnen staan. Duizeligheid, ongecontroleerde spiertrekkingen, vreemd gedrag. Geen energie meer hebben. niet meer willen eten of drinken en leverbeschadiging.

 

Het is vooral de lever die de klappen krijgt. De bilirubine in Bentleys bloed was tien maal zo hoog als normaal. Het vergif had zich dus langzaam geaccumuleerd tot de fatale doses.

 

Dokter Richard zegt dat de lever van een kat niet in staat is sommige delen van sommige essentiŽle oliŽn te verwerken. Als ze niet goed verwerkt kunnen worden accumuleren ze in de zachte delen en vitale organen van het lichaam,  met dus vaak dodelijke gevolgen. Arme Bentley. Zo jong nog moest hij sterven en dat uit onwetendheid.

 

Het is zo belangrijk dat dit bekend wordt. Alle dierenwinkels zouden dit moeten weten. En in ieder geval zou op de Tea Tree spullen moeten staan dat het gevaarlijk is voor katten.

 

Katten en honden zijn geen mensen. (gelukkig). Chocola is levensgevaarlijk voor honden en katten. Maar oh, wat geniet ik ervan en het is zelfs medische verantwoord chocola te eten tegenwoordig! Maar dat geldt alleen voor mensen! Aspirine is ook erg gevaarlijk voor katten. Hun lever kan maar een hele kleine hoeveelheid aan. Knoflook en vooral uien kunnen bij katten bloedarmoede veroorzaken.

 

Je mag nooit een medicijn, ook geen fytotherapie of aroma therapie gebruiken zonder eerst aan de dierenarts of een deskundige, aromatherapeut of fytotherapeut, die van de gevaren voor katten en honden weet, te vragen of het wel veilig is om te gebruiken.

 

Met veel lieve spinnende groetjes van

Marg and cats