Voedingsadviezen van Phil

 

 

 

 

 

 

Toen Frenkie erg ziek was heb ik hem een week of zes, heel consequent, ge-dwang-voerd. Hij was op een gegeven moment aan het ritme gewend. Ook Rafke, Streep en Roeltje heb ik later een aantal weken moeten dwangvoeren. Ook zij pakten het eten na een week of vier zelf weer op. Bij Rafke heb ik dit in de loop der jaren meerdere malen moeten herhalen. Het dwangvoeren heeft haar door kritieke periodes heen geholpen. Maar let altijd op dat je niets forceert met voeren middels een spuitje. Doe het heel rustig, neem korte pauzes en zie erop toe dat ze het goed doorslikt. Verslikken en daardoor een longontsteking krijgen, kan gauw gebeuren. Overleg de situatie te allen tijden met je eigen dierenarts, zodat uitgesloten is dat er iets ernstigs gaande is. Wilt ze met geen enkele mogelijkheid gevoerd worden, ga ook dan zeker naar de dierenarts.

Hieronder een aantal soorten dieetvoer en voedingssupplementen welke goed ingezet kunnen worden.

*Recovery (Royal Canin) / a/d (Hill's) of Convalescence Support poeder (Royal Canin).
Van dit voer is het altijd goed om, in geval van nood, iets in huis te hebben. Voorkeur gaat uit naar Recovery of a/d, omdat dit kant en klaar natvoer is. Convalescence Support daarentegen is handig, omdat het poeder is, wat je zelf kunt aanlengen met (warm) water. Precies in die hoeveelheid die je wilt geven. Poeder is langer houdbaar dan een aangebroken blikje.

*Vétoquinol Care Energie.
Aanvullend dieetvoeder ter compensatie van vitaminen- en mineralentekorten en voor nutritioneel herstel, een smakelijke gel voor honden en katten. Kan rechtstreeks in bekje gegeven worden of door het eten.

*Aniwell Reaktiv Tonicum Kat. 
Aniwell tonicum heeft een zeer hoge acceptatie, waardoor de kat gestimuleerd wordt, terug te keren naar een natuurlijk eetgedrag. Het is vloeibaar en wordt makkelijk opgenomen. Kan eveneens rechtstreeks in bekje gegeven worden of door het eten.

*Om eetlust op te wekken:
Milde yoghurt met een beetje honing of druivensuiker.

Hoofdzaak is dat ze het eten lekker vinden. Alles is beter dan niet eten, maar probeer altijd eerst of ze al zelf wil eten. Omdat katten niet eten als ze het eten niet kunnen ruiken, is het verstandig het ietsje te verwarmen. Begin pas met het voeren via spuitjes als ze echt niet zelf willen eten. 

Voorbeeld tijdschema voeding:

08:00 uur 10 ml Recovery of a/d

10:00 uur 20 ml Recovery of a/d - kneepje Vétoquinol Care - Energie
.
13:45 uur 20 ml Recovery of a/d - kneepje Vétoquinol Care - Energie
     
16:00 uur 20 ml yoghurt met honing of Aniwell Reaktiv
     
19:00 uur 20 ml Recovery of a/d - kneepje Vétoquinol Care - Energie
        
22:45 uur 20 ml Recovery of a/d - kneepje Vétoquinol Care - Energie
     
00:30 uur 15 ml yoghurt met honing of Aniwell Reaktiv

De yoghurt met honing/druivensuiker mag ook iets minder, dit is puur om de eetlust op te wekken. 
     
Kijk altijd wat je kat het lekkerst vindt. Je kunt om te beginnen de eerste paar maal met kleinere hoeveelheden starten.
Verdun, indien nodig, het eten met heel klein beetje gekookt water. Maar echt minimaal, en geef het iets warm.

Je kan, als hij/zij zelf een beetje gaat eten, wat Gourmet Mousse door het dieetvoer doen of wat ze normaliter lekker vindt. Maar houdt vooral de regelmaat er goed in. Dat is echt van levensbelang.

Phil van der Linden