Catsconfidential-2007 September

 

Een Russisch gebed.

 

Heer, aanhoor ons gebed voor alle dieren.

Mogen zij allen goed te eten hebben, goed getraind zijn en bovenal gelukkig zijn.

Bescherm hen zodat ze geen honger en angst lijden en dat ze ook niet moeten afzien.

En, wij bidden U lieve heer om bescherming voor de kleine kat dat onze levensgezel is in ons huis.

Zorg dat ze veilig is als ze naar buiten gaat en breng haar terug om ons te troosten.

 

 

Het kattengesprek van Smokey en Timothy.

 

De visie van de katten over politici en politieke partijen.

 

Het was avond in het Grey Rocks kattenasiel en enkele van de katten waren in huis naar de televisie aan het kijken. Maar op het scherm verschenen niet de gebruikelijke programma’s over de dieren, de natuur of programma’s over het buitenleven die de katten dikwijls bekijken. In plaats ervan zat een klein gezelschap goed geklede mensen op een podium met een publiek van andere mensen rond hen die zaten te kijken en te luisteren.

 

De mensen op het podium waren allen aan het praten, soms één tegelijk, soms glimlachten ze, soms werden ze boos.

Kleine Timothy dacht dat het grappig was.

 

Hij merkte op dat zijn oudere vriend Smokey ook heel aandachtig keek. "Dit is beter dan alle programma’s over dieren en het buitenleven die zij ons gewoonlijk tonen, Nonkel Smokey. Ik weet niet wat die mensen zeggen, maar zij zijn de onnozelste groep die ik volgens mij ooit heb gezien. Wat gebeurt er in hemelsnaam?"

 

Smokey hield zijn ogen op het scherm gericht. "Politiek, mijn vriend. Politiek. Zij willen allemaal als president worden verkozen en zij proberen de andere mensen te overtuigen om voor hen te stemmen."

 

Timothy zat op en likte een poot. "Wat is politiek, Nonkel Smokey?"

 

Smokey ging in hurkzit zitten. "Het is nogal moeilijk om uit te leggen, Tim. Maar wat zij nu aan het doen zijn, is discussiëren. Elkeen legt uit hoe hij of zij het land denkt te besturen en de andere gaan ofwel akkoord ofwel spreken ze dit tegen. Dat is ongeveer alles wat ik je hierover kan vertellen, mijn kameraad. De mensen noemen dit het onnozele seizoen, omdat de kandidaten -zij die kandidaat zijn voor een ambt- een beetje gek worden en zich zelfs een beetje belachelijk maken."

 

Timothy was verward. "Waarom willen die mensen president zijn?"

 

Smokey haalde de schouders op. "Het is zeker niet voor de redenen die zij vertellen aan de kiezers. Gewoonlijk willen zij slechts de hoogste kat in ons geweldig groot land zijn. Het is een soort van een ego ding. Zij willen de show stelen. Maar zij vertellen de kiezers dat zij slechts ernaar snakken om alle mensen te helpen en van het land een betere plaats te maken om te leven. Dit zijn de grote lijnen met welke iedere politieke partij de andere de loef kan afsteken."

 

Timothy schudde zijn hoofd. "Politieke partij?"

 

"Er zijn er twee, mijn kameraad. De democraten en de republikeinen. Zij waren indertijd zeer verschillend op vele manieren, maar tegenwoordig, is het moeilijk om hen uit elkaar te houden. Er was een oude kat Mijnheer Grover die ik gekend heb toen ik eerst naar het asiel kwam, die een redelijk goed begrip had van politieke partijen. Hij en nog een andere kat die Napoleon noemde, waren altijd aan het discussiëren over politiek. Mijnheer Grover drong erop aan dat alle katten democraten zouden moeten zijn omdat republikeinse katten egocentrisch, arrogant, onvriendelijk, snobistisch, verwend en koppig zijn.

 

"En Napoleon zou altijd een beschrijving geven van democraten. Hij zei dat democratische katten leefden van de giften, dat ze aanpapten met zwervers, achtervolgd werden door vrouwen en schijnheilig iedereen flatteerden om gunsten te krijgen".

 

Indien katten zouden kunnen lachen, dan zou Timothy dat luidruchtig gedaan hebben. "Is dat nog steeds waar, Nonkel Smokey?"

 

"Neen." Smokey hief een achterste poot op en likte zijn privé gebieden. "Neen, Tim. Dezer dagen kan men amper een republikein van een democraat onderscheiden en vice versa. Oude Mijnheer Grover en Napoleon hadden de beschrijvingen goed begrepen, maar tegenwoordig passen beide definities op mensen in beide partijen. Hoewel het niet echt van belang is. De kiezers zijn slim genoeg om dit alles te doorzien. Zij stemmen niet meer voor partijen. Zij kiezen slechts voor de mensen die volgens hen het minste leugens verteld hebben en het minst oneerlijk lijken volgens de menigte. Zij stemmen voor die kandidaat en hopen en bidden voor het beste."

 

Timothy ging in hurkzit zitten en keek terug naar het scherm, waar de mensen nu allen aan het  glimlachen waren en handen aan het schudden waren met elkaar.

 

"Betekent dit dat zij nu echt allemaal vrienden zijn, Nonkel Smokey?"

 

Smokey verpletterde een vlooi. "Niet echt, kameraad. Zij hebben allemaal de pest aan elkaar. Maar zij willen niet dat de kiezers dit weten. Indien zij eerlijk zouden zijn zoals wij, de katten, dan zouden zij nu aan het blazen, bijten en klauwen zijn. Tim, heb je alle gezichts-uitdrukkingen opgemerkt die de mensen hadden terwijl zij aan het praten waren?"

 

Timothy had het opgemerkt. "Ja, Nonkel Smokey, dat heb ik gemerkt. Zij fronsten, glimlachten, lachten, keken boos en probeerden oprecht te kijken. Ik zag nog nooit zoveel verschillende uitdrukkingen."

 

Smokey ging op zijn rug liggen. "Goed indien zij katten waren, kameraad, zij zouden dat niet kunnen doen. Wij, katten, hebben enkel één gezichtsuitdrukking en wij kunnen dat niet veranderen. En weet u waarom? Omdat wij dat niet nodig hebben. Wij zijn totaal eerlijk, of ze daar nu van houden of niet. Katten proberen geen mensen of andere katten of andere schepsels te bedotten. Maar mensen voelen alsof zij veel moeten acteren."

 

Timothy keek terug naar het TV-scherm waar de kandidaten nog steeds op elkaars rug klopten en nog steeds glimlachten.

 

"Het is veel te jammer dat mensen niet even eerlijk kunnen zijn als katten."

 

Smokey sloot zijn ogen en opende ze dan opnieuw. "Dat is zeker, kameraad. Dat is het zeker."

 

 

 

Lessen van Katten.

 

 

Katten weten dat vragen om de zaken de sleutel is om een verkoop af te sluiten.

 

Vele, vele mensen die een carrière in de verkoop beginnen moeten grote moeite doen om alles te leren over de producten of diensten die zij willen verkopen.

 

Zij lezen hoe een verkoopsgesprek te voeren, hoe te beantwoorden op de vragen van eventuele kopers en hoe zich te kleden voor een verkoopsgesprek.

 

In het kort, zij leren hoe alles juist te doen om het individu of de commissie te imponeren die de beslissing treft of ze al dan niet het product gaan kopen of gebruik maken van de diensten.

 

Nog steeds komen er veel te veel terug van verkoopsgesprek na verkoopsgesprek met de droevige mededeling voor hun superieuren dat zij niets verkocht hebben.

 

Waarom? Omdat zij het belangrijkste ding niet deden:
Zij vergaten om de zaken te vragen.
Een kat zou nooit zo'n ding vergeten zijn, omdat de meeste katten groot gebracht zijn met het intense bewustzijn van het oude gezegde "het piepende wiel moet gesmeerd worden."

 

Op een avond een jaar geleden hoorden de mensen van het Grey Rocks Kattenasiel een luid en niet te melodieus miauwen in de voortuin. Toen zij gingen zien wat het was, vonden zij een grijze, cyperse kat die naar hen zat te kijken, hij miauwde de ziel uit zijn lijf. Het heeft niet lang geduurd alvorens de mensen wisten wat hij wou; en een kom voedsel werd nabij hem geplaatst. Hij slokte onmiddellijk alles op.

 

De volgende avond gebeurde hetzelfde en de vreemde kat werd opnieuw een kom voedsel gegeven. Dit ging zo verder gedurende enkele weken, de grijze kat werd vriendelijker en vriendelijker en tenslotte mocht hij gewoon met de andere katten eten.

 

Vandaag is de grijze, cyperse kat -Grover Jr. genoemd- een voltijdse inwoner van het Grey Rocks kattenasiel. Hij heeft zijn naam te danken aan een zeer geliefde kat die nu naar een rusthuis is gegaan op de nabijgelegen Sand Mountain om te genieten van zijn pensioen.

 

Hij heeft dit alleen bekomen omdat hij niet te verlegen "was om naar de zaken te vragen," en daardoor "kwam de verkoop tot stand."

 

Wij, mensen, zouden nog zoveel kunnen leren van katten.