CATS CONFIDENTIAL – 2007 OKTOBER

 

Een gebed voor de waardering van katten.

 

Lieve God, vandaag was ik gedeprimeerd. Mijn lieve poes voelde dit en kwam naast mij zitten. Haar aanwezigheid herinnerde mij aan alle goede dingen in mijn leven en mijn depressie ging weg.

 

Het hebben van mijn kat in mijn nabijheid, die zo vol liefde spint, deed mij beseffen dat ik eigenlijk U zou moeten danken omdat U de katten aan de wereld hebt gegeven, een geschenk dat alle mensen werkelijk op zoveel manieren kan helpen.

Dank U God, voor de liefde en trouw van mijn kat en dank U, uit naam van alle mensen die van katten houden voor uw vriendelijkheid, uw medeleven en uw wijsheid, dat U ons het gezelschap van deze fantastische vrienden hebt gegeven, zodat we ons de vreugde en het geluk van dit leven weer herinneren.

 

 

Het kattengesprek van Smokey en Timothy.

 

 

Het herfstseizoen inspireert zowel katten als mensen.

 

Het was oktober, na een heel hete zomer en kleine Timothy was pas wakker en naar buiten gegaan, waar zijn vriend Smokey in de zon zat in de voorste gang van het Grey Rocks Kattenasiel.

Timothy snuffelde aan de bejaarde kat. "Het voelt nogal kil aan vandaag, Nonkel Smokey. En zo plots."

Smokey knabbelde aan een poot. "Ach, het is niet zo koud, mijn kameraad. Dit is herfst. De beste tijd van het jaar voor katten. Slechts een klein beetje koeler dan het is geweest, maar niet echt koud zoals in winter. In ieder geval passen wij katten ons aan het weer aan. Wij zitten niet te beven en te rillen zoals de mensen en sommige andere dieren."

Timothy ging in hurkzit zitten in de zonneschijn. "Goed, het is zeker een mooie dag. Wat gebeurt er in de herfst?" Smokey rok zich uit in de zon. "Alle mogelijke dingen, Tim. Binnenkort vallen de bladeren van de bomen en worden ze rondom geblazen door de wind. Toen ik uw leeftijd had, hield ik ervan om de bladeren te achtervolgen die door de wind in het rond geblazen werden. En koel weer is goed voor het jagen in de bossen en alles te verkennen. Wij zullen buiten gaan en een kijkje nemen. In ieder geval, om één of de andere reden inspireert koeler weer ons katten. Mensen ook en heel wat andere dieren. Het motiveert iedereen om dingen te doen. Mensen brengen hun tijd door met bladeren bij elkaar te harken en zich klaar te maken voor de winter; zoals het op elkaar stapelen van houtblokken, bijgevolg kunnen wij uitkijken om tijdens sneeuwachtige avonden voor de grote open haard van het opvang centrum te liggen."

Iets trof  Smokey en hij ging recht zitten en keek rond. "Dit doet me aan iets denken, Tim, er is iets dat jij moet weten, aangezien je een zwart poesje bent. In de herfst geraken de mensen nogal opgewonden over een feestdag die Halloween genoemd wordt."

Timothy was onzeker. "Een feestdag? Zoals Kerstmis?"

Smokey verzorgde zichzelf. "Niet zoals Kerstmis, mijn kameraad. Helemaal niet. Dit is één van die vakantiedagen waar sommige mensen helemaal geen belang aan hechten en best zouden kunnen missen. Het gaat allemaal om schrikaanjagend materiaal. De kleine kinderen van de mensen worden allemaal vermomd in gekke kostuums en trekken rond van huis tot huis om te bedelen voor snoepjes en proberen iedereen bang te maken bang."

Timothy boog zijn hoofd naar één kant. "Dat houdt geen steek, Nonkel Smokey."

"Voor mij ook niet, Tim. Maar veel dingen die mensen doen houden geen steek in mijn ogen. Maar wat ik jou wil vertellen is dat Halloween een tijd is wanneer gekke mensen soms slechte dingen doen met zwarte katten."

"Slechte dingen, Nonkel Smokey?"

"Echt heel slechte, mijn kameraad. Dit verhaal is heel lang geleden gebeurd en doorgegeven aan iedere generatie van katten, maar een lange tijd geleden waren er sommige verschrikkelijke mensen die aan andere mensen het verhaal verteld hebben dat zwarte katten met de duivel in contact stonden, met het resultaat dat een heleboel zwarte katten gedood werden."

Timothy was geschrokken. "De duivel? Wat is de duivel? "?

"Hoe kan ik dit het beste uitleggen, het is denkbeeldig persoon verzonnen door de mensen en ze vertellen dat de duivel alle slechte dingen in de wereld vertegenwoordigt. Zoals een echt slecht, kwaad mens dat de schuld krijgt van alle moeilijkheden en problemen die gebeuren. Indien een mens iets slecht doet, vertelt hij iedereen dat 'dat hij bezeten was door de duivel'. In ieder geval dit is een lange tijd geleden, maar mensen houden er nog steeds van om al het slechte en verschrikkelijke dat er gebeurd toe te schrijven aan de duivel en tijdens de avond van Halloween gebeuren er dikwijls verschrikkelijke dingen. En één van de dingen die soms gebeuren, is dat sommige gekke mensen beginnen slechte dingen te doen met zwarte katten."

"Waarom zwarte katten, Nonkel Smokey"?"

“Als sla je mij dood, mijn vriend, ik weet het niet. Er is niets slechts aan zwarte katten, behalve voor sommige domme mensen. Maar dat is nu eenmaal zo. Dus wat ik jou vertel, moet je jouw ganse leven blijven herinneren. Wanneer het de tijd van Halloween wordt, zoals nu ongeveer de periode is, blijf je het best in het huis. Ga niet jagen in de omgeving, omdat er gekke mensen kunnen rond lopen die je kunnen vast grijpen je zouden kunnen kwetsen. Ik ben niet helemaal zwart zoals jij, maar mijn Mama was zwart, en zij vertelde mij over Halloween en hoe het geen goede tijd voor katten was om op zwerftocht te gaan. Zij zei dat er buiten mensen zijn die gemene, verschrikkelijke dingen doen en bijgevolg moet jij uit hun buurt blijven op de avond van Halloween."

Timothy ging terug zitten en bewoog een weinig om in de zon te blijven zitten. “Het is vervelend die Halloween affaire en dat het een mooi seizoen zoals de herfst moet bederven. Maar dank je om me te waarschuwen, Nonkel Smokey. Ik zal altijd voorzichtig zijn." Smokey ging op zijn rug liggen in de zon. "Maar onthou één ding, Tim, scheer niet alle mensen over dezelfde kam, ze doen niet allemaal mee met die gekte. En denk niet dat de herfst alleen met Halloween te maken heeft. De natuur maakt van de herfst een mooie tijd van het jaar, één waar mensen en katten van kunnen genieten." Hij stond op en rok zich uit. "Laat ons een wandeling gaan maken en ervan genieten."

Timothy sprong recht op zijn voeten en wreef tegen Smokey toen zij aan hun wandeling begonnen. "Ik begrijp het, Nonkel Smokey. Het leven is te fantastisch om het te laten bederven."

Hij zag een rond dwarrelend blad en liep er achter.

 

  

Lessen van Katten.

 

Mensen neem nota: Katten eten voor brandstof, zij weten wanneer ze moeten stoppen.

 

 

Hebt u ooit een zwaarlijvige kat gezien?

Misschien. Maar u hebt heel waarschijnlijk er nog niet veel gezien.

Waarom? Omdat katten weten hoe ze moeten eten. De meesten onder ons mensen weten dat echt niet.

Katten eten voor brandstof. Zij eten genoeg om hen energie te geven om de dingen te doen die zij plannen en dan stoppen zij met eten. Zij zijn niet pietepeuterig. Zij weten slechts dat zij niet meer moeten eten en bijgevolg stoppen zij met eten. Later, wanneer zij meer brandstof nodige hebben, zullen zij gewoon terugkeren naar hun voedsel om meer te eten.

De enige uitzondering op dit alles is de zwerfkat, die niet weet wanneer of waar hij misschien zijn volgende maaltijd zal krijgen. De zwerfkat zal in het algemeen alles eten dat te eten valt. Maar zijn levensstijl is zo dat hij niet te dik zal worden.

Mensen, daarentegen, eten gewoonlijk maaltijden meer als een ervaring om te genieten dan als brandstof voor hun volgende inspanning. En de meeste mensen, indien zij iets te eten krijgen dat hun echt smaakt; zullen eten en eten en eten, net zoals een zwerfkat, zelfs al moeten zij zich geen zorgen maken over wanneer hun volgende maaltijd zal zijn.

Wanneer uw kat gulzig enig elegant nieuw kattenvoer binnen slokt, doet uw kat dit dan omdat het een heerlijk feestmaal is? Niet echt. De kat slokt het hoofdzakelijk op omdat de kat hongerig is. Katten worden niet geïmponeerd door verrukkelijke beschrijvingen op de buitenkant van een blik eten. Ofwel houden katten ervan ofwel houden zij er niet van. En indien zij dit niet doen, dan kan er geen macht op aarde haar van gedacht doen veranderen behalve misschien verhongering die maakt dat kat het eet.

Beschrijvingen op het buitenkant van een blik kattenvoer zijn voor mensen niet voor katten. Uw kat zal snuiven aan zijn bord voedselt dat U hem voor zet en zal dan een beslissing nemen of het aanvaardbaar is of niet. Indien het aanvaardbaar is, zal het gegeten worden. Hoeveel de kat ook schijnt te genieten het is al afhankelijk van het feit hoe hongerig de kat is.

Mensen, voornamelijk degenen die geneigd zijn om enkele extra kilotjes om van tot tijd te verdikken, zouden er goed aan doen om eens te denken over de echte reden waarom we eten, in plaats van te denken hoe goed het proeft en zouden beter enkel eten wat nodig si om aan hun eetlust te voldoen.

Indien het goed smaakt dan is die bonus mooi meegenomen. Maar niet iets om te genieten ten koste van een ongezonde gewichtstoename.

Wij, mensen, zouden nog zoveel kunnen leren van katten.

 

Met heel veel dank aan mijn lieve vriendin Nina, voor deze mooie vertaling.