CatsConfidential-2005 Oktober

 

Lessen van katten

 

Katten ouwehoeren niet in gsm’s maar ze zijn wel experts in communicatie.

 

Door de eeuwen heen heeft communicatie tussen mensen invloed gehad op alle goede en slechte dingen die gebeurd zijn op deze planeet. Slechte communicatie resulteerde in allerlei rampen, waarvan de ergste oorlogen waren. En een goede communicatie tussen personen heeft geleid tot vriendschap, liefde, financieel succes en nog vele andere mooie dingen.

 

Slechte communicatie veroorzaakt vaak  bitterheid en soms geweld. Wij mensen communiceren voornamelijk met onze mond. En meestal is het zo dat hoe meer wij spreken, hoe minder wij communiceren. We gebruiken ook geschreven woorden om te communiceren en we slagen er vaak in ook dat te verknoeien en wel op zo’n manier dat we de verkeerde boodschap overbrengen of dat wat wij geschreven hebben eigenlijk niets zinnigs meer betekent.

 

Katten communiceren ook. Maar niet met veel woorden. De meeste communicatie tussen katten is telepathisch. En maar zelden wordt een boodschap van de ene kat aan de andere verkeerd begrepen. Wanneer je meer dan één kat hebt, observeer ze dan eens zorgvuldig en je zal zien hoe succesvol hun communicatie verloopt. En je zal niet veel lawaai horen, zoals dat bij mensen het geval is. Katten draaien niet rond de pot. Hun boodschappen zijn niet te lang of verwarrend, zoals de onze. En ze verspillen geen communicatie aan onbelangrijke dingen.

 

We leven in een tijd waarin hoge percentages mensen over straat lopen of met de auto rijden met hun gsm tegen hun oor geplakt. En 99 % van diegenen die je met hun gsm ziet, zijn aan het praten over zaken van weinig of geen belang. Ze communiceren gewoon om te communiceren. En hoe meer ze communiceren, hoe minder waarschijnlijk dat er naar hen geluisterd zal worden en hoe minder anderen geneigd zullen zijn de belangrijke dingen er uit te filteren. Weinig schepsels op aarde communiceren zo goed als katten. En mensen behoren niet tot die weinigen.

We kunnen nog zoveel van katten leren.

 

Orkanen: De manier waarop de natuur laat zien wie werkelijk de baas is.

 

Smokey en Timothy waren T.V. aan het kijken in de woonkamer in het Gray Rocks kattenopvangtehuis. De T.V. stond op het nieuws dat over de schade, aangericht door de orkanen, ging. Kleine Timothy’s blik was gefocust op de berichten over de reddingen van zowel mensen als dieren.

 

“Nonkel Smokey, dat is verschrikkelijk. Al dat water en die weggewaaide huizen. Ze zetten de mensen in boten, sommigen met hun huisdieren. Maar weet je wat raar is? Ik heb nog niet één kat gered zien worden. Proberen ze dan geen katten te redden?” Smokey geeuwde. “Ik denk dat de katten slim waren en de stad verlieten voor de orkaan er was. Ze wisten wat er ging komen en zorgden dat ze daar weg waren.” Het kleine zwarte kitten was verbouwereerd. “Maar hoe kunnen ze dat weten als de mensen het niet wisten?”

 

“Wij katten weten die dingen, maatje. De mensen zijn er nog niet achter kunnen komen hoe we dat weten en ik ben er zelf niet eens zo zeker van ook. Maar geloof me, als er heel slecht weer op komst is, weten we dat genoeg op voorhand om nog op tijd weg te geraken.”

 

Timothy rolde zich op een bolletje, zijn ogen nog steeds op het T.V.-scherm gericht. “Wat is een orkaan juist, nonkel Smokey?” “Ik heb er nooit zelf één meegemaakt, Tim. We hebben daar geen last van omdat we niet dicht bij de oceaan wonen. Het enige dat ik er van weet is dat het hele grote stormen zijn met heel sterke rukwinden die heel snel gaan. Winden die bomen kunnen uitrukken en huizen kunnen wegblazen. En het regent en regent en regent! En daarbij kan de oceaan stijgen en volledige steden overstromen.”

 

Timothy stond recht, ging naar de oudere kat en snuffelde aan hem. “Ik vind het zo erg voor die mensen en die dieren. Straft God hen voor iets?” Smokey likte zichzelf. “Nee. Oh, er zijn sommige mensen die zeggen dat God zo de zondaars straft maar dat is niet waar. Een orkaan is iets dat ontstaat door de natuur, juist zoals alles in de wereld, goed en slecht. Zonneschijn en een beetje regen zijn heel goede dingen. Orkanen en aardbevingen en nog andere dergelijke dingen kunnen heel slecht zijn. De meeste mensen begrijpen de natuur niet zoals de dieren dat doen en daarom zoeken ze iemand die ze de schuld kunnen geven. Dat is een van de problemen die mensen hebben.”

 

Timothy boog zijn hoofd. “Maar waarom weten mensen het niet als er slechte dingen gaan gebeuren?” Smokey rekte zich uit. “Wel, als ze meer aandacht aan hun katten zouden besteden, zouden ze dat waarschijnlijk wel zien aankomen. Mensen hebben wel sommige gaven die wij niet hebben, zoals kunnen praten, als je dat een gave kunt noemen. Maar dieren, wij katten in het bijzonder, hebben gaven die veel belangrijker zijn omdat ze onze levens kunnen redden. Ik verzeker je dat de meeste katten die woonden waar die orkaan geweest is, hoog en droog op een veilige plaats zitten. Een kat gaat niet blijven zitten om weggeblazen te worden of om te verdrinken in een overstroming.”

Timothy rolde zich op naast zijn oudere vriend. “Ik vraag me nog steeds af waarom dingen zoals orkanen gebeuren.”

 

Smokey keek weg van de T.V. en sloot voorzichtig zijn ogen. “Tim, ik ben er zeker van dat mensen die op de hoogte zijn van wetenschap je allerlei redenen kunnen geven. Maar ik denk dat ik de voornaamste weet.” “Wat is die dan, nonkel Smokey?” Smokey waggelde zich in een meer comfortabele dut-houding. “Maatje, ik denk dat orkanen en aardbevingen manieren van de natuur zijn om ons allen er aan te herinneren – zowel mensen als dieren – wie er werkelijk de baas is en wie er de mogelijkheid heeft iets veel krachtigers op ons af te sturen dan iets dat door mensen uitgevonden is of ooit door hen uitgevonden zal worden.”

 

We hebben altijd al geweten dat katten goed voor ons zijn. Nu bevestigt de wetenschap de vele redenen waarom.

 

Een tiental jaar geleden publiceerde een uitstekend, nationaal uitgegeven tijdschrift, Cats Magazine, een artikel waar veel onderzoek aan voorafgegaan was met de titel “Katten zijn goed voor jou”, geschreven door Lenore Skenazy.

 

Cats Magazine bestaat niet langer maar elke kattenpersoon zou dit artikel moeten lezen. En Cats Confidential zal er kopies van opsturen naar alle lezers die ons een cheque of geld toesturen ten bedrage van $ 3.50 voor de kosten van het kopiëren en het versturen.

 

Wat houdt dit artikel nu in? Eerst en vooral wat velen onder ons al weten – dat een kat als gezelschapsdier een hoop voordelen heeft – fysiek, psychisch en therapeutisch. En dan gaat het verder met uit te leggen hoe de wetenschap deze voordelen nu bevestigt met duidelijke bewijzen van de vele redenen waarom katten goed voor ons zijn.

 

Hieronder volgen er enkele:

-         Voor koppels zonder kinderen zijn katten een focus voor gevoelens van liefde. Praten tegen een kat, een kat aanraken of nog maar naar een kat kijken, vervult een instinctieve behoefte aan hechting.

-         Voor koppels die denken aan het hebben van kinderen maakt het hebben van en het zorgen voor een kat het gemakkelijker om later de ouderrol op zich te nemen.

-         Het hebben van en het zorgen voor een kat tijdens de kindertijd maakt iemand later gevoeliger voor de noden en de behoeften van anderen. Het maakt iemand toleranter, men kan zichzelf beter accepteren zoals men is en men leert er zelfbeheersing door krijgen. En kinderen leren hierdoor soms al vlug met leven en dood om te gaan.

-         Door ons liefde en positieve feedback te geven, geven katten ons de nodige emotionele steun om ons met menselijke problemen helpen om te gaan.

-         Tegen een kat praten en een kat in vertrouwen nemen, geeft ons een goed gevoel en we kunnen er moeilijkheden doeltreffender door oplossen.

-         In moeilijke tijden - bijvoorbeeld tijdens een scheiding – is het hebben van een kat als vriend en gezelschap een grote steun.

-         Katten worden met hele goede resultaten gebruikt bij de behandeling van emotioneel gestoorde kinderen, psychiatrische patiënten, bejaarden en terminaal zieken en voor nog vele andere therapeutische doelen. Een huisdier kan letterlijk het verschil tussen hoop en wanhoop zijn.

-         Katten verminderen de slechte effecten die stress op ons hebben: “Spinnende wezens op onze schoot verminderen stress.”

-         Positief contact met een kat verlaagt onze bloeddruk en bijgevolg het risico van een beroerte of een hartaanval.

-         Studies tonen aan dat huisdieren het herstel van hun mensen bespoedigen na een hartaanval.

-         Het spel van katten brengt ons aan het lachen en amuseert ons en dat zijn twee dingen die noodzakelijk zijn voor een goeie gezondheid.

-         Of we nu alleen wonen of in een groot gezin, katten hebben altijd een speciale plaats en houden ons samen of we nu problemen of succes kennen in ons leven.

-         In deze chaotische en snel veranderende wereld zijn katten bakens van stabiliteit.

-         Het is moeilijk om opgeslorpt of geïsoleerd te worden als men een kat als gezelschap heeft.

-         We leren liefde en verdraagzaamheid en ondervinden vrede en geluk – en uiteindelijk verdriet – als resultaat van onze relatie met onze kat.

 

En het artikel besluit:

“Onze katten zijn positieve en creatieve krachten in ons leven. We hebben het altijd al geweten; nu bevestigen wetenschappers onze theorieën.”

 

 

Humor van het internet

 

Een hoofdstuk dat weggelaten werd uit Genesis

 

Om voort te gaan met ons nieuw gebruik om in elke editie een beetje kattenhumor van het internet te verwerken, stuurde een lezer van San Fransisco ons dit. Op de een of andere manier moet God’s creatie van de huisdieren uit het boek Genesis weggelaten zijn. Wel, hier volgt het:

 

De oorsprong van huisdieren

 

Adam en Eva zegden: “God, wanneer we in de tuin waren, hield jij ons elke dag gezelschap. Nu zien we jou niet meer. We zijn hier eenzaam en het is moeilijk om ons te herinneren hoeveel je wel van ons houdt.”

 

En God zegde: “Geen probleem!” Ik zal gezelschap voor je creëren dat voor altijd bij jullie zal zijn en die de weerspiegeling zal zijn van mijn liefde voor jullie zodat jullie zelfs van me zullen houden als jullie mij niet zien. Hoe egoïstisch, kinderachtig of onbeminnelijk jullie ook mogen zijn, dat nieuwe gezelschap zal jullie aanvaarden zoals jullie zijn en zal van jullie houden net zoals ik dat doe.”

 

En God schiep een nieuw dier als gezelschap voor Adam en Eva. En het was een goed dier. En God was tevreden. En het nieuwe dier was ook tevreden met Adam en Eva en hij kwispelde met zijn staart. En Adam zegde: “God, ik heb alle dieren in Uw koninkrijk reeds een naam gegeven en ik kan geen naam meer bedenken voor dit dier.” En God zegde: “Geen probleem. Omdat ik dit nieuw dier geschapen heb als een weerspiegeling van mijn liefde voor jou, zal zijn naam een weerspiegeling zijn van mijn naam en je zult hem DOG noemen.”

En Dog leefde bij Adam en Eva en was goed gezelschap voor hen en hield van hen. En ze waren getroost. En God was tevreden. En Dog was gelukkig en kwispelde met zijn staart.

 

Na een tijdje kwam er een engel naar God die zegde: “God, Adam en Eva lopen over van trots. Ze lopen er zo fier als een pauw bij en ze denken dat ze het waard zijn om aanbeden te worden. Dog heeft hen inderdaad geleerd dat er van hen gehouden wordt, misschien zelfs een beetje te goed.”

 

En God zegde: “Geen probleem! Ik zal gezelschap voor hen schapen die voor altijd bij hen zal zijn en hen zal zien zoals ze werkelijk zijn. Dat gezelschap zal hen herinneren aan hun beperkingen zodat ze zullen beseffen dat ze het niet altijd waard zijn om aanbeden te worden.”

 

En God schiep KAT om gezelschap te worden voor Adam en Eva. En Kat zou hen niet gehoorzamen. En wanneer Adam en Eva in Kat’s ogen keken, werden ze eraan herinnerd dat ze geen superieure wezens waren. En Adam en Eva leerden nederigheid. En ze waren er veel op vooruit gegaan.

 

En Dog was gelukkig. En Kat … het kon hem eigenlijk niets schelen.