CATS CONFIDENTIAL – 2010 MAART

Een Gebed Voor Een Katje Dat Verdwenen Is

Lieve God, we hebben onze kater sinds enkele weken niet meer gezien en we zijn bang dat er iets afschuwelijk met hem gebeurd is. Maar we hebben alle vertrouwen in u en wij zijn zeker dat u al uw gaven zult gebruiken om hem veilig thuis te brengen.
Vrienden zeggen ons dat wij het zoeken zouden moeten opgeven en er vanuit moeten gaan dat we onze kater nooit meer zullen terug zien, maar wij kunnen dit niet. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u hem zal beschermen en hem helpen om de weg terug naar ons te vinden.
Laat hem weten hoeveel wij van hem houden en hoe graag we zouden willen dat hij naar huis komt. En hou hem steeds onder uw beschermende en liefhebbende vleugels.

Het kattengesprek van Smokey en Timothy.

Wanneer Een Katje Verdwijnt...

Het was begin Maart, bijna lente, en het Grey Rock kattenasiel heeft een heel harde winter met veel sneeuw en koude achter de rug.

Van zodra Timothy zijn geliefde mentor Smokey benaderde, wist de oudere kat dat er iets mis was. Het kleine zwarte katje was heel erg van streek.

“Nonkel Smokey, de mensen zijn heel erg bezorgd. Ik heb gehoord dat Vincent vermist is. Hij verdween tijdens de sneeuwstorm en niemand heeft hem sinds dan nog gezien of gehoord. En het is al weer een tijdje geleden. Onze mensen denken dat hem iets ergs is overkomen.”

Smokey likte een poot. “Misschien, mijn kameraad. Maar Vincent is een taaie, oude kater en hij is heel bijdehand. Ik weet niet hoe oud hij juist is maar hij heeft al verschillende harde winters en sneeuw overleefd. En hij slaagde er reeds in om te ontsnappen aan een prairiewolf toen die hem vast had bij de staart. Dat is de reden dat de helft van zijn staart weg is.”

Timothy was nog steeds van streek. “Maar hij is volledig verdwenen, nonkel Smokey. Echt helemaal verdwenen. De mensen bellen reeds naar al de buren om te horen of iemand hem gezien heeft.”

Smokey ging recht zitten en geeuwde. “Tim, wanneer een kat verdwijnt, kan dit vele oorzaken hebben. Hij kan bijvoorbeeld geraakt zijn door een auto. Een andere is dat hem iets kan zijn over komen. Er zijn nog steeds enkele prairiewolven hier in de buurt en zij hebben honger net als alle andere dieren als het koud is.”

Timothy huiverde. Smokey ging in hurkzit zitten en vertelde verder. “Maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden. Oude Vincent was de enige kat in het asiel dat nooit naar de dierenarts is geweest om gecastreerd te worden zodat hij geen interesse meer zou hebben voor kattinnen. En deze periode van het jaar is wat ze de paartijd noemen, wanneer de katers die niet gecastreerd zijn op zoek gaan naar een kattin. En geloof me maar mijn kameraad ze kunnen dan soms heel ver reizen en heel lang weg blijven.”

Timothy keek heel bezorgd naar zijn oudere vriend. “Maar dit is Vincent zijn thuis. Waar zal hij iets te eten vinden?”

Smokey krabde achter zijn oor. “Mijn kameraad, onze oude Vincent is wat de mensen een zwerfkat noemen en hij zwierf een hele tijd rond alvorens hij in het asiel terecht is gekomen. Dat betekent dat hij buiten heeft geleefd en moest overleven van de zaken die hij vond. Wij, katten, zijn hele goede jagers als het nodig is. En Vincent was gewoon om in zijn eentje te overleven. Geen enkel probleem.” Timothy ging recht zitten. “Maar het is al zo lang, nonkel Smokey.”

Smokey begon zichzelf te verzorgen. “Mijn kameraad, ik heb je nooit verteld over mijn eigen ervaring. Toen ik jonger was en heel wat knapper dan nu werd ik ontvoerd.” “Wat gebeurde er met jou?”

“Een gekke oude dame die beneden aan onze berg woonde, had me heel graag en zij begon me eten, snoepjes en nog ander lekkers te geven. Toen ze mijn vertrouwen had gewonnen, nam ze me op en nam me mee naar haar boerderij in de vallei. Ze deed me geen pijn of zo. Ze wou juist een kat hebben en ik was de uitverkorene.

“Wel, naar het schijnt waren mijn mensen hier erg geschrokken. Zij hingen overal affiches met mijn foto en staken briefjes in de brievenbussen in de buurt, en uiteindelijk belde de gekke dame hen op. Ze zei niet dat ze me had. Ze zei alleen dat ze me had gezien. Maar onze mensen wisten dat er iets niet pluis was aan het hele verhaal en daarom hielden zij haar huis in het oog. ’Natuurlijk was ik daar niet. Maar ze begonnen te zoeken en zo kwamen zij erachter dat zij een boerderij had en dat zij mee kon hebben genomen naar daar. Zij gingen er iets aan doen maar juist in die periode liet de oude gekke vrouw haar deur open staan op een kiertje en ik kon weg glippen. Ik kan je verzekeren dat het een heel lange weg naar huis was maar uiteindelijk ben ik er geraakt. Ik heb nooit twee mensen gelukkiger gezien dan de onze toen ik terug was. Ze weenden, ze waren zo gelukkig. Mijn kameraad, ik was twee maanden weg geweest en ze waren mijn begrafenis al aan het plannen. Ze dachten echt dat ik voorgoed weg was.”

Timothy keek naar Smokey met grote gele ogen. “Denk jij dat iemand Vincent heeft meegenomen?” Smokey ging recht zitten. “Niet echt, mijn kameraad. Vincent is een stuk slimmer dan ik toen was. Ze zouden het heel moeilijk hebben om hem te vangen. Maar je weet maar nooit. Je moet één ding goed onthouden: wanneer een kat verdwijnt, krijgt ze van de kracht die ons ooit het leven heeft gegeven heel wat steun, kracht en mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen. En zoals ik al zei voordien, oude Vincent kent de gevaren van de straat en weet hoe ermee om te gaan.”

“Zou er iets anders met hem kunnen gebeurd zijn?” Timothy volhardde. Smokey keek naar het kleine poesje en zag dat hij nog steeds ontdaan was. “Ja, mijn kameraad, dat kan. Soms beslissen katten dat het tijd is om ergens anders naar toe te gaan. Misschien dacht Vincent gewoon dat hier teveel katten zijn en misschien had hij problemen met sommige katten. En besliste hij daarom om een andere thuis voor zichzelf te zoeken.

Andere katten hebben dat in het verleden ook gedaan. Ze gaan gewoon ergens anders heen en beginnen daar een nieuw leven. Wij katten doen soms rare dingen, Tim, en de mensen komen nooit achter de reden waarom we die dingen doen. Maar ik zeg je dit: als oude Vincent nog in leven is, dan denk ik dat hij één van de dagen naar huis zal komen. Daar ben ik vast van overtuigd.”

Timothy keek naar beneden. “Maar het zou kunnen dat hij niet meer in leven is.” Smokey wandelde naar Tim toe en snuffelde aan het poesje. “Dat is juist, mijn kameraad. Maar onthou juist één ding dat oude Vincent hier een goed leven heeft gehad. De mensen waren heel goed voor hem. En wed dat de kracht die ons het leven gaf hem wel in het oog zal houden en voor hem zal zorgen waar hij ook mag zijn.” Timothy vleide zich tegen zijn oudere vriend aan. “Maar ik mis hem, nonkel Smokey. Ik kende hem niet echt goed, maar hij was lief tegen mij.” Smokey deed even zijn ogen dicht en deed ze dan weer open. “Ik mis hem ook, mijn kameraad. En ik hoop dat hij zal terug komen. Maar als hij niet terug komt, zullen we hem altijd herinneren als onze vriend.”

Timothy krulde zich op naast Smokey. “Ja, nonkel Smokey dat zullen we. We zullen hem altijd blijven herinneren.”

Lessen van Katten.

Katten Weten Hoe Belangrijk Het Is Om ‘Er Te Zijn’ Wanneer Een Vriend U Nodig Heeft.

Wat kan u doen voor een vriend(in) wanneer er iets heel triestig gebeurt in haar of zijn leven?

Een brief schrijven of een boeket bloemen zenden of een ander geschenk geven, is heel goed maar er is nog iets dat veel beter is.

Gewoon er zijn voor uw vriend(in).

Uw kat weet altijd wanneer u het moeilijk hebt. En zij of hij weet precies hoe ze u het beste kan helpen. Door er gewoon te zijn voor u.

Gewoon tegen uw been wrijven. Op uw schoot springen. Door naast u te komen liggen op het bed.

En door te spinnen. Uw kat wilt u laten weten dat zij of hij van u houdt en dat zij of hij er is om u te helpen. En u zal onmiddellijk weten hoeveel de liefde van uw kat kan betekenen. Katten weten wanneer u hun hulp nodig heeft, en zij zullen altijd hun liefde tonen op gelijk welke manier.

Onthou gewoon: wanneer u een vriend(in) heeft dat echt een heel moeilijke periode heeft in haar of zijn leven, dat de beste manier om uw vriendschap te tonen de manier is die uw kat zou gebruiken. Er zijn voor uw vriend(in). Gewoon er zijn.

We kunnen nog zoveel leren van katten.

Een Citaat Om Te Onthouden:

Sint Franciscus van Assisi, bekend als de patroonheilige van de dieren, heeft het volgende gezegd: “Als er mensen zijn die sommige van de schepselen Gods willen uitsluiten van zijn medeleven en medelijden, dan zullen deze mensen op dezelfde manier met hun medemensen omgaan.”

Met heel veel dank aan Nina voor de vertaling!