Catsconfidential-maart 06 

 

Voor alle levende wezens

 

Lente: een nieuw begin en een speciaal cadeau van God

 

Gele narcissen bevolkten de hellingen van de bergkant achter het Grey Rocks kattentehuis toen Smokey en Timothy een pad op kuierden in de ochtendzon, azaleas vol van knoppen, klaar om open te bloeien over enkele weken, voorbijgaand. Smokey pauzeerde verschillende keren en keek om toen het kleine zwarte kitten van het pad afweek om aan bijna alles dat ze tegenkwamen te snuffelen. Toen ze de grote steen op de top van de helling bereikten en zaten neer te kijken op de zee van geel beneden, kon Smokey de verwondering in de ogen van zijn kleine vriend zien.

 

“Nonkel Smokey, dit is zo een mooie dag. Zijn het koude weer en de sneeuw nu voor een tijdje voorbij?”

De oudere kat, wiens grijzige winterjas zwarter begon te worden voor de komende maanden, likte nadenkend een poot.

“Daar lijkt het toch op, maatje. Misschien nog één of twee korte koude periodes, maar de lente is bijna hier en het lijkt wel of alles beter is in de lente.”

Timothy hurkte neer, nog altijd starend naar de schoonheid beneden. “Wat is lente, nonkel Smokey?”

“Wel, voor mensen is het een jaargetijde. Het zou het begin van het jaar moeten zijn, maar om ongekende redenen beginnen ze hun jaar in de koudste periode die er is. Ik heb geen idee waarom. Het is een van de vele vreemde dingen die mensen doen.”

Timothy strekte zijn achterpoten. “Wat betekent lente voor katten?”

Smokey sloot zijn ogen in meditatie. “Wel, maatje, ik moet zeggen dat voor katten en voor de meeste andere dieren de lente een soort van gemoedsgesteldheid is. Het is een tijd voor een nieuw begin, voor alles. Bloemen beginnen te bloeien en dieren worden geboren. Er komen veel kittens aan in de lente.”

Timothy’s staart zwiepte van opwinding. “Zullen we hier meer kittens hebben in het vluchthuis? Ik zou graag wat kittens hebben om mee te spelen.”

Smokey lag op zijn zij. “Niet van één van de katten die hier wonen. We hebben allemaal operaties gekregen die voorkomen dat er kittens geboren worden. Maar het kan wel zijn dat een zwerfmama hier aankomt met haar eigen nest. Dat is hoe het vluchthuis begon. Enkele moederkatten brachten hun kittens hier en onze mensen konden ze niet wegsturen. Maar de trieste waarheid is dat er teveel kittens geboren worden en ze hebben niemand om voor hen te zorgen, ze hebben dan een heel slecht leven en daarom is het beter om te voorkomen dat ze geboren worden.”

Timothy stond recht en wandelde naar de rand van de steen en draaide zich dan terug naar Smokey en likte een poot. “Ik denk dat we echt veel geluk hebben dat we hier zijn. Nietwaar, nonkel Smokey?”

“Dat is zeker waar, Tim. We leven op een heel mooie plek en dit is de beste tijd van het jaar. We hebben veel om van te genieten dus maak er het beste van, maatje. Kijk naar alle kleine dieren en ruik alle geuren en knabbel misschien op wat nieuw gras. Daar geniet ik zelf ook veel van.”

Timothy hurkte neer, zijn ogen gefixeerd op twee eekhoorns die in een nabije boom speelden. “Ik hou ervan omdat het weer niet te warm of te koud is. Het is juist goed. En ik hou van buiten zijn.”

Smokey krabde achter zijn oor. “Alle katten houden van buiten zijn, Tim. Maar sommige van hen kunnen nooit buiten gaan. Zoals oude Skye. Hij leefde gans zijn leven in een huis en wanneer zijn mens ziek werd brachten ze hem naar het asiel en leefde hij lange tijd in een kooi. Maar onze mensen nemen hem bijna elke dag mee naar buiten en het is net de hemel voor hem. Natuurlijk moeten ze bij hem blijven omdat hij geen klauwen heeft. Maar hij geniet er echt van. Het is triest dat niet alle poezen tenminste een beetje tijd buiten mogen doorbrengen. De natuur is waar het leven om draait, maatje. En alle prachtige dingen in de natuur zijn buiten.”

Timothy zag enkele vogels neerstrijken in een nabije boom en Smokey merkte zijn interesse op. “Die vogels komen terug naar huis, Tim. Die soort gaat weg voor de winter en gaat naar een plaats waar het warmer is. Nu zijn ze op hun terugweg.”

Timothy kon de kittens niet uit zijn hoofd zetten. “Nonkel Smokey, denk je dat zwerfmama’s hun kittens dit jaar hier zullen brengen?” Smokey strekte zich uit in het zonnetje en rolde op zijn rug. “Ik zou er niet verbaasd over zijn, maatje. Ik heb verschillende zwervers op bezoek zien komen de laatste weken. We krijgen er altijd een groepje in de lente en sommigen blijven. Dat is hoe ik hier kwam en hoe je mama hier kwam. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Dat is wat het leven zo interessant maakt.”

Timothy staarde naar het lager gelegen gras, waar nieuw gras tevoorschijn kwam en zag enkele katten spelen. “Ik hou van het leven, nonkel Smokey, en ik hou er vooral van in de lente.”

Smokey lag plat op zijn rug in het zonnetje, voorpoten over zijn borst gekruld. “Ik ook, Tim. Het leven is een geschenk van God en Hij gaf het ons om ervan te genieten en maakte van de lente de beste tijd om ervan te genieten. Vergeet dat nooit.”

Timothy hoorde de wind ruisen in enkele bladeren achter hen en liep om te gaan zien wat er daar was. “Ik zal het niet vergeten, nonkel Smokey. Ik zal het niet vergeten.”                                

 

 Gelukkig einde voor Cupcake

 

Poesje dat verloren was in orkaan werd gered en herenigd met haar mens

 

De Associated Press rapporteerde vorige maand een gelukkig einde voor een van de duizenden ongelukkige verhalen van overlevenden van orkaan Katrina die gedwongen werden om hun huisdieren achter te laten.

Toen Tristan Carter New Orleans moest verlaten nadat orkaan Katrina toesloeg, zegt het artikel, dacht ze dat ze alles verloren had – haar huis, haar grootvader, twee honden, een konijn en haar zwarte kat, Cupcake.

Maar met de hulp van dierenreddingsgroeperingen en Best Friends Animal Society werden Tristan en haar poesje na 6 maand vreugdevol herenigd in Atlanta, waar Tristan nu woont.

Cupcake leefde die 6 maanden als zwerfkat in haar, door de orkaan zwaar beschadigde buurt. Ze overleefde alle gevaren – zwerfhonden, parasieten en hongersnood. Ze leefde van het eten dat dagelijks door vrijwilligers van Animal Rescue werd gebracht en werd uiteindelijk gevangen in een val van een dierenorganisatie.

“Ik verloor een grootvader in de orkaan,” vertelde Tristan aan de redders die haar Cupcake terugbrachten. “Een kleine kat die zes maanden heeft overleefd terugvinden, is geweldig!”

 

Gezegden om te onthouden

 

Het gezegde van deze maand komt uit de tekst van een column in de Chattanooga Times-Free Press, geschreven door Dalton Roberts, een politicus op rust die nu een gerespecteerd auteur en columnist is. De column is getiteld:

 

“Huisdieren helpen ons leren lief te hebben.”

“…Als een zwerver bij mij blijft, blijf ik hem eten geven tot ik een thuis voor hem kan vinden. Tot nu toe is me dat steeds gelukt en sommige van mijn gevallen waren echt erbarmelijk. Zoals een kat met een gebroken poot. De dierenarts vertelde me dat zijn poot moest her-broken worden en dat raadde ze niet aan.”

“Het was een eenvoudig klein wezentje maar uitermate liefhebbend. Mijn dierenarts vond een onlangs gescheiden man om het katje aan te geven en na enkele weken begon ik haar te missen. Ik vroeg de dierenarts of de man het katje nog steeds wilde en ze zegde: “Ja, hij wil niet van haar scheiden.”

“Ik moest mezelf tevreden stellen met de korte tijd dat ik van haar kon genieten. Het is echt raar hoe een klein, lelijk bundeltje liefde recht in je hart kan binnenwandelen, zich in een zetel oprollen en zich thuis voelen…”

Kat vangt inbreker; maar het is niet de eerste keer dat katten hun mensen gered hebben van criminelen.

 

In een stad van New Jersey ving een kat zo’n zeven jaar geleden een inbreker. Deze gebeurtenis werd gerapporteerd door de Associated Press en het doet denken aan twee verhalen die opgenomen werden in het uitstekende boek “Cat Miracles” van Brad Steiner en Sherry Hansen Steiger.

Hoe is de kat uit New Jersey erin gesl aagd om deze nogal ongewone prooi te vangen?

De details van het rapport over de gevangen inbreker zijn nogal vaag omdat de tekst van het artikel niet beschikbaar was. Maar het schijnt dat in 1998 of 1999, in een stad in New Jersey, op een nacht de mensen van de kat waren gaan slapen en de kat hoorden grommen.

De politie werd opgebeld en tegen dat ze daar aankwamen, had de kat de inbreker zodanig gekrabd en gebeten dat hij niet meer in staat was om zich tegen zijn aanhouding te verzetten. De kat was een kater die voordien nog nooit mensen had aangevallen.

Beschermen katten hun mensen tegen criminelen? In Cat Miracles staat het verhaal van Bonnie, die een dievenbende aanviel en won!

Dat gebeurde in Derbyshire, in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer Mike Powell op een ochtend in Mei van 2001 de deur van zijn magazijn opende, ontdekte hij dat er enkele zakken hondenvoer ontbraken. Nog belangrijker, er was overal bloed en stukjes kattenpels.

Bonnie, zijn zesjarige schildpadpoes, kwam naar hem toe, eruit ziende alsof ze slaag had gekregen maar er toch als winnende partij was uitgekomen. De politie ontdekte twee types menselijk bloed en kwam tot de conclusie dat tenminste 2 dieven met een truck tot aan de deur van het magazijn gereden waren en zakken met hondeneten aan het inladen waren toen Bonnie, die het huis en erf ’s nachts bewaakt, aanviel met tand en klauw. Wat daarna gebeurde, is een raadsel maar er werd veel meer mensenbloed vergoten dan kattenbloed en de politie was in staat om de bloedtypes te achterhalen en ook ander bewijs die ertoe leidde dat de inbrekers gearresteerd werden.

 

Het andere verhaal, over een grote Main Coon, Rhoda genaamd, gaat over een vrouwelijke journaliste die ’s nachts laat naar huis liep door een gebied waar een gemene nachtelijke stalker jonge vrouwen had aangevallen. Er waren in de laatste maand zeven slachtoffers geweest.

De reporter was zeer bang dat zij wel eens het volgende slachtoffer zou kunnen zijn. Maar toen ze nog maar een huizenblok van haar appartement verwijderd was, zag ze haar Maine Coon kat, Rhoda, voor haar op het voetpad. Dit was vreemd omdat Rhoda opgesloten zat in haar appartement en niet kon buiten geraakt zijn tenzij de kamergenote van de journaliste was vergeten de deur te sluiten.

Ze riep de kat, die haar rug kromde en de luidste, luguberste schreeuw uitstootte die de journaliste ooit had gehoord. Toen ze knielde om Rhoda te troosten werd ze plots van achteren door sterke armen gegrepen die haar naar een steegje begonnen te slepen.

Op dat punt schoot Rhoda in actie. Ze krabde de man zijn handen zodat hij de journaliste losliet. Die begon te schreeuwen, een voorbijkomende motorrijder hoorde haar en stopte. De aanvaller vluchtte weg in de duisternis. Rhoda de kat had de journaliste duidelijk gered.

Het onopgeloste deel van het mysterie was dat toen de journaliste en Rhoda terugkwamen in het appartement, nadat ze het incident aan de politie gerapporteerd hadden, de deur en de vensters gesloten waren. De kamergenote zei dat Rhoda binnen vast lag te slapen toen zij wegging.

Hoe Rhoda buiten geraakte en wist dat haar mens in gevaar was zijn dingen die mensen nooit zullen te weten komen en alleen katten kunnen weten.

 

Breng ons op de hoogte van verhalen van opmerkelijke kattenprestaties

 

Enkele van de meest interessante artikels die in Cats Confidential verschenen, waren het resultaat van informatie die ons toegestuurd werd door lezers. We appreciëren het ten zeerste om van jullie te horen over de opmerkelijke, soms bijna ongelofelijke, dingen die katten hebben gedaan. Het verhaal in deze uitgave over de kat die de inbreker ving, is daar een voorbeeld van.

Ken je katten wiens prestaties anderen die van katten houden zouden kunnen interesseren? Misschien een verhaal over een kat die erin slaagde zijn mensen te vinden en er naar terug te keren na een lange weg afgelegd te hebben. Een kat die verwonding of dood te slim af was door een van zijn negen levens te gebruiken. Een kat die de gedachten van zijn mens kan lezen of beelden kan doorsturen naar de gedachten van zijn mens. Het is van katten geweten dat ze al deze dingen doen en veel meer.

Als je één van zulke opmerkelijke voorvallen weet, laat het ons a.u.b. weten. Zend ons zoveel mogelijk informatie. Als het niet genoeg is, kan het zijn dat we je bellen om meer te weten te komen. Dus laat ons je telefoonnummer weten.

Cats Confidential is toegewijd om onze lezers te laten weten welke opmerkelijke schepsels katten zijn en welke heldendaden katten gedaan hebben die ons verstand te boven gaan. Dus hou ons op de hoogte!