Cats Confidential-2008 Juni

 

 

EEN GEBED VAN WAARDERING VOOR DE KATTEN.

 

Lieve God, vandaag was ik depressief en dit wetende, kwam mijn kat af en ging naast mij zitten. Haar aanwezigheid herinnerde mij aan alle goede dingen in mijn leven en mijn depressief gevoel ging weg.

Het hebben van mijn kat dicht bij mij, die met liefde spint, deed mij beseffen, dat ik U zou moeten danken opdat U de wereld katten hebt gegeven, een geschenk dat alle mensen ten goede kan komen op vele manieren.

Dank U, God, voor de liefde en trouw van mijn kat en dank U in naam van alle mensen die van katten houden voor uw vriendelijkheid, uw medelijden en uw wijsheid om ons het gezelschap te geven van deze fantastische vrienden die ons aan de vreugdes en zegeningen van dit leven herinneren.

Het kattengesprek van Smokey en Timothy.

In een boom leren klimmen.

Zoals nieuwsgierige jonge katten doen, heeft Timothy heel de ochtend genoten met het kijken naar de werkzaamheden van de mensen. Zij hebben sommige dode takken afgezaagd en takken die afgebroken waren van de wilde appelboom opgeruimd die aan de noordkant staat van het Grey Rocks Kattenasiel. De boom was oud en kwam boven het drie verdiepingen tellende huis uit, de takken waren zolang en uitgespreid over het dak dat ze heel dichtbij de zolderramen kwamen.

Smokey, de oudere vriend van Timothy kwam juist op tijd terug van zijn ochtendwandeling om al de vragen van het kleine zwarte poesje te beantwoorden.

"De mensen gebruikten een raar uitziend ding om in de boom te klimmen, Nonkel Smokey. Waarom lopen zij niet de boomstam op zoals wij katten zouden doen?"

Smokey ging zitten, geeuwde en likte een poot. "Mijn kameraad, mensen hebben zo hun beperkingen. Zij hebben niet de het talent om in bomen te klimmen zonder een hulpmiddel. Dat ding dat zij gebruiken, noemt men een ladder. Geef hen iets om hun voeten op te zetten en om hen vast te houden als zij naar boven klimmen. Zie je, zij hebben nooit klauwen gekregen zoals wij katten hebben."

Timothy keek omhoog naar de mens die op een ladder stond en een dode tak afzaagde. "Dat is droevig, Nonkel Smokey. Maar ik veronderstel dat de mensen tenminste slim genoeg waren om een hulpmiddel uit te vinden om naar boven te kunnen klimmen."

Smokey ging in hurkzit zitten. "Zeker. Zij zijn goed in het uitvinden, Tim. Onze voorouders vonden dat de mensen "lui" waren omdat zij van alles uitvonden omdat de dingen die zij uitvonden hoofdzakelijk dienden om het werk te vergemakkelijken of er aan te ontkomen. Maar wij, katten, waren slim genoeg om te beseffen dat de mensen ook materiaal zouden uitvinden dat het leven van katten zou aangenamer maken. Zoals blik voor kattenvoer en blikopeners en koelkasten."

"Nonkel Smokey, ik heb meerdere malen gezien dat mijn oudere zus Melanie die boom beklom en zo het zolderraam binnen ging. Denk jij dat ik dat ook zou kunnen?"

Smokey krabde bedachtzaam achter zijn oor. "Zeker Tim. Maar je zou toch misschien een klein beetje moeten oefenen. De mensen hebben bijna gedaan met de boom. Waarom loop je niet een eindje op de boomstam en probeer dan terug naar beneden te komen. Naar boven gaan is het gemakkelijkste deel. Het naar beneden komen dat is veel moeilijker."

Toen de ladder werd verwijderd, liep Timothy vlug naar de boom, liep ongeveer tot half weg de boomstam en ging dan zitten op een kleine tak. "Hoe vond je dit, Nonkel Smokey?"

"Goed Tim. Zie nu maar dat je terug naar beneden geraakt. Je moet eens bekijken hoe je dat gaat doen."

Tim begon eerst met naar beneden te gaan met het hoofd, maar ontdekte al vlug dat dit niet zou lukken en hing daar plots te hangen met zijn klauwen. "Wat doe ik nu, Nonkel Smokey?"

Smokey keek geconcentreerd toe. "Je moet er juist aan denken, mijn kameraad, dat onze klauwen niet gemaakt zijn om naar beneden te komen. Zij zijn verkeerd gebogen, zodat je achterwaarts naar beneden moet komen en als je dicht genoeg bij de grond bent dan spring je gewoon naar beneden. Sommige dieren zoals eekhoorns kunnen recht op en af lopen. Maar wij, katten, moeten naar beneden gaan door onze klauwen stevig vast te zetten. Probeer het."

Timothy keek naar beneden. "Ik ben bang, Nonkel Smokey."

Smokey ging recht zitten en keek naar het poesje dat vast hing met zijn klauwen. "Niets om bang voor te zijn, Tim. Ga beetje bij beetje naar beneden en neem je tijd om naar beneden te gaan en je moet je vast houden door middel van jouw klauwen. Je zal niet vallen. Het naar beneden komen moet je een beetje oefenen en dan komt alles in orde."

Na enkele pogingen begon Timothy het te leren hoe hij het moest doen en Smokey voelde zich heel trots op zijn rol als leraar.

Dan vonden zij een zonnige plek en rustten een beetje. Timothy likte een poot. "Dat was echt plezierig, Nonkel Smokey. De volgende keer zal ik proberen om de top te bereiken en over een tak naar het dak te lopen zoals Melanie doet. Dan kan ik door het zolderraam naar binnen gaan."

Smokey ging in een hurkzit zitten. "De zolder is nogal warm in de zomer, mijn vriend. Je zou beter wachten tot de herfst om dat te proberen. Je zou beter iedere dag oefenen en telkens verder en verder in de boom klimmen en dan terug naar beneden komen. Tegen de herfst zal je in staat zijn om van alles te doen. En het is een goede oefening. Je weet nooit wanneer iets achter je aan zit en je de boom moet in vluchten om te ontsnappen en dan zal het klimmen in een boom echt van pas komen."
Timothy was blij voor zichzelf dat hij de kunst van het boom klimmen had geleerd. "Nu is het tijd om te rusten, Nonkel Smokey. Is dat niet juist?"

Smokey rolde op zijn rug. "Zeker, kameraad. Mensen zouden moeten oefenen zoals wij, katten doen. Doe iets dat zij kunnen doen en dan nemen ze een dutje en behouden hun energie. Het zou hen zeker helpen."

Timothy ging in dezelfde houding liggen als zijn oudere vriend. "Ik geloof dat zij teveel dingen hebben uitgevonden om zichzelf te helpen zodat zij niet meer moeten oefenen, Nonkel Smokey."

Smokey ging op zijn rug liggen in de zon, zijn poten in de lucht. "Veel van hen denken zo, mijn kameraad. Maar oefening is belangrijk voor iedereen van ons, zowel voor katten als mensen. Zo is rusten ook belangrijk om de nodige energie te hebben voor wanneer zij het misschien nodig zullen hebben. Weet je, mijn kameraad, indien mensen slechts naar ons katten zouden kijken dan zouden zij al heel wat kunnen leren over de belangrijke dingen in het leven. Gezond blijven en plezier blijven hebben in wat we doen."

Timothy sloot zijn ogen. "Amen, Nonkel Smokey. Amen."


Lessen van Katten.

Het Belang Van Het Luisteren: Iets Wat Katten Weten, Maar Mensen Al Te Vaak Vergeten.

Een heel wijs iemand zei ooit, "Iedereen liegt. Maar het is Ok, omdat niemand ooit luistert."

Wanneer wij mensen jong zijn en ons gehoor nog goed is, vergeten wij dikwijls aandacht te schenken aan de dingen die tegen ons gezegd worden. Dat betekent dat wij niet luisteren. En door het niet luisteren missen wij iets - iets dat heel belangrijk kan zijn. Iets dat ons kan misschien weerhouden om een fout te maken. Of van gekwetst te worden of zelfs gedood te worden.

Misschien zijn de dingen die tegen ons gezegd worden niet heel belangrijk, omdat mensen, en in het bijzonder jonge mensen, de kunst hebben om veel te praten, maar weinig zeggen. Het is nog steeds een feit dat de wereld houdt van iemand die goed kan luisteren. En net het luisterend oor kan ons helpen om vrienden te maken en invloed te hebben op mensen.

Als wij ouder worden, verliezen wij ons gehoor. Sommige onder ons zijn wijs genoeg om te investeren in hulpmiddelen om te horen. Anderen zijn te trots om toe te geven dat zij doof zijn en proberen dus met veel moeite uit te vissen wat er gezegd wordt. Maar er is één ding dat iedereen leert: Hoe belangrijk het is om te luisteren.

Katten weten dit al. Zij hebben het hun hele leven geweten en de natuur heeft hen een paar merkwaardige luisterapparaten gegeven - oren die roteren zoals twee accurate, gevoelige satellieten, klaar om af te stemmen op de geluiden rond hen.

Kijk hoe de oren van uw kat bewegen wanneer het iets hoort. Uw kat weet hoe te luisteren. Wat het hoort kan misschien gevaar betekenen. Of het is misschien het geluid van een prooi – om iets te eten. Of een koelkastdeur die open gaat. Of het geluid van een auto waarmee zijn mensen naar huis komen van het werk. Katten weten hoe te luisteren. Hoe aandacht te schenken aan iets. Zij willen niets missen.

Denk hoeveel u en ik kunnen missen wanneer wij eenvoudig niet naar iemand luisteren. Tenzij u oud en hardhorig bent, is het heel gemakkelijk te doen. En het zou problemen met zich mee kunnen brengen. Kleine en grote problemen. Dus laat ons allemaal leren om te luisteren.

Katten kunnen ons tonen hoe we dat moeten doen.

 

Wat Katten Kunnen Doen Dat Anderen Niet Kunnen, Deel 2.

Katten Kunnen Hun Mensen Families Terug Vinden Op Plaatsen Waar Ze Nog Nooit Geweest Zijn, Zelfs Op Plaatsen Die Honderd Kilometers Van Elkaar Verwijderd.

 

Praat met enkele katmensen en u krijgt al vlug verhalen te horen over hoe een kat in staat was om zijn weg terug naar huis te vinden nadat het verloren gelopen was. Misschien verhuisde de familie, nam de kat mee en is de kat teruggekeerd naar zijn voormalig huis. Misschien nam de familie de kat mee op reis, de kat liep weg en de familie ging triestig naar huis en vond de kat thuis terug. Er is geen discussie over het talent dat katten bezitten om hun weg terug te vinden.

Maar andere dieren kunnen hetzelfde. Postduiven, vleermuizen en enkele andere soorten. Hoe zij het doen, is nog steeds een raadsel net als hoe katten het doen. Maar er is één ding dat katten kunnen dat niemand anders op deze planeet kan doen:

Zijn weg vinden naar een plaats waar ze nog nooit geweest zijn, vele kilometers weg. Honderden, zelfs duizenden kilometers weg. Dit alles om met zijn mensen familie te worden herenigd.

Dit is iets wat niet iedere dag plaats vindt maar toch dikwijls genoeg om rapporten te vinden die bevestigen dat het gebeurd en dat het nog steeds gebeurd.

Het geval dat heel vaak wordt geciteerd gaat over een kat Sugar die bij een buur in Californië werd achter gelaten toen haar familie naar een nieuw huis in Oklahoma verhuisde. Nadat de familie daar reeds meer dan een jaar woonde, kwam op een dag een kat net zoals Sugar in de tuin en sprong op de schouder van haar baasje die in de tuin aan het werken was. Een telefoontje naar de buur in Californië bevestigde dat Sugar al vlug na het vertrek van haar familie was verdwenen.

"Het is niet dezelfde kat," zeiden de sceptici.

Maar het was. Sugar. Zij had ooit een auto-ongeval gehad en had sinds dan een litteken op een poot. Er was geen twijfel meer mogelijk Sugar had 2500 kilometer afgelegd om haar familie terug te vinden over de Rocky Mountains en door de Great American Woestijn.

Hoe heeft zij het gedaan? Er zijn veel theorieën, die wij later zullen uitleggen. Maar je mag er zeker van zijn dat het geval van Sugar enkel een voorbeeld is. Het uitstekende boek Cat Miracles van Brad Steiger en Sherry Hansen Steiger (een boek dat iedere kat liefhebber in huis zou moeten hebben), citeert talrijke andere voorbeelden. Bijvoorbeeld:

- Een kat Misele genoemd, kon niet verdragen dat haar 82 jaar oude metgezel naar een ziekenhuis in Sarrebourg, Frankrijk werd gebracht en zij ging op weg naar een plaats waar ze nog nooit geweest was. Zij liep 15 kilometer naar het ziekenhuis door steengroeven, velden, bossen en drukke steenwegen, ging het ziekenhuis binnen en ging rechtstreeks naar de kamer van haar menselijke vriend, waar zij de deur open duwde en op zijn bed sprong. Dokters en verpleegsters vonden haar op de schoot van de oude man, waar zij blij lag te spinnen. Zij lieten haar blijven.

- Chat Beau liep bijna 450 km van het voormalige huis van zijn mensen in Lafayette, Louisiana naar hun nieuw huis in Texarkana, Texas - een plaats waar hij nooit was geweest.

- Een kat Smokey genoemd, reisde 650 km van zijn oud huis in Tulsa, Oklahoma, naar het nieuwe huis van zijn familie in Memphis, Tennessee. Hij deed er een jaar over.

- Een kat die luisterde naar de naam Clementine reisde van Dunkirk, New York, naar Denver, Colorado om haar mensen te vinden.

- De kat Li Ping reisde van Sandusky, Ohio, naar Orlando, Florida, om haar geliefde mensen te vinden.

En zo zijn er nog talrijke voorbeelden.

Hoe doen zij het?

Het talent dat katten hebben om hun mensen te vinden in plaatsen waar ze nog nooit geweest zijn, noemt men een buitenzintuiglijke waarneming en is het onderwerp van studies door de Duke Universiteit, Departement van Parapsychologie. Maar niemand heeft ooit kunnen achter halen hoe katten het doen. "Experts" hebben allerlei theorieën dat katten een ingebouwd navigatiesysteem hebben dat het hen mogelijk maakt via hun onderbewustzijn te weten hoe laat het is door de stand van de zon, gecombineerd met hun biologische klok, hun proefondervindelijke ervaringen en hun gevoeligheid aan de magnetische velden van de aarde.

Maar er kan nog een heel belangrijke reden zijn waarom geen ander schepsel op aarde heeft kunnen doen wat katten wel kunnen doen. Misschien houdt geen ander schepsel op aarde zoveel van zijn mens om te proberen hen terug te vinden. Liefde zo sterk dat katten hebben gedurfd vele maanden te reizen en hun leven geriskeerd hebben door reizen te maken naar bestemmingen die zij nooit hadden gezien.

Het fantastische boek van Brad en Sherry Hansen Steiger bevat de suggestie dat iedere katpersoon zich hiervan bewust zou moeten zijn. Het stelt dat vele van de verhalen van katten die hun mensen vinden geheimzinnig lijken voor ons mensen omdat wij aannemen dat het verstand deze katten beperkt is en zij daarom geen dingen kunnen weten over dingen die ver af liggen.

“Misschien ", suggereren de Steigers “zouden wij de mogelijkheid moeten overwegen dat de geesten van deze dieren vrij zijn om ruimte en tijd af te tasten en de kennis te verwerven op welke manier ze het huis van hun eigenaars kunnen bereiken. Als wij onszelf kunnen bevrijden van onze vooroordelen dat de menselijke en de dierlijke geest twee verschillende en afzonderlijke entiteiten zijn en als wij accepteren dat er tussen mensen en dieren een zinvolle communicatie bestaat, dan kunnen wij er van uit gaan dat de huisdieren deze kennis hebben opgedaan via hun menselijke eigenaars en dat dergelijke informatie met de geest van het dier gedeeld zou kunnen worden.

“Daarom, kon de informatie van hoe naar de nieuwe huizen te reizen waar zij nooit waren geweest telepathisch doorgegeven worden aan hen door hun eigenaars, die wel de weg kenden.”

Het is iets om over na te denken over, nietwaar?

RUBRIEK VAN DE UITGEVER VAN CATS CONFIDENTIAL

De Geboden Van De Kat: Niet Enkel Voor Katten.

 

Door de vele reacties die we gekregen hebben op het nieuwe boek God and his Cat waarin verschillende lezers suggereerden dat de geboden van de kat niet alleen voor katten gelden. Zij suggereerden dat indien de mensen ook deze geboden zouden naleven dat dan de wereld een betere plaats zou zijn om te leven.

Voor degene die het boek God and his Cat nog niet gelezen hebben, zetten we de geboden nog eens op een rijtje.

 

De geboden van de kat.

 

1. U zal respect hebben en gehoorzamen aan de wetten van de natuur.
2. U zal het geschenk dat het leven is koesteren boven alle andere dingen, U zal van het leven genieten en vreugdevol door het leven gaan.
3. U zal uw talenten gebruiken op een verstandige en bescheiden manier.
4. U zal niet haten.
5. U zal vergeven, wetende dat mensen enkel menselijk zijn en soms al eens fouten maken.
6. U zal houden van al diegene die uw liefde verdienen en altijd loyaal zijn aan hen.
7. U zal eerlijk zijn in alles wat u onderneemt en zal niet klagen over dingen die niet van belang zijn.
8. U zal een eigen manier van denken hebben en streven om uw vrijheid te handhaven, maar U zal zich niet bemoeien met de onafhankelijkheid en vrijheid van anderen.
9. U zal streven om in vrede te leven met alle schepsels, ook met mensen.
10. U zal met sereniteit het einde van het leven aanvaarden wanneer het komt en vertrouwen op de natuur en de kracht van de schepping in plaats van U zorgen te maken over dingen die komen gaan.

 

Een Citaat Om Te Onthouden:

 

Het is spijtig dat we de naam niet kennen van de persoon die de volgende mooie verzen heeft geschreven naar een kat. Het enige dat we kunnen vinden is dat de schrijver “anoniem” is.

Maar niettemin is dit een citaat om te onthouden:

“Jij ziet de schoonheid van de wereld
Door ogen vol zuivere tevredenheid.

En in mijn studiestoel ligt jij opgekruld,
Dit zet mij aan tot gedachten vol ontzag.

Ik wou dat ik uw manier van denken kende,
Het perfecte evenwicht van uw wegen;
Zij schijnen een inspiratie te zijn
Die wordt gevangen van andere wetten in oudere dagen."

Met veel dank voor de vertaling aan mijn lieve vriendin Nina. Ondanks het vele werk en ook veel verdriet doe je het toch maar lieve Nina. Echt geweldig. Je bent een schat!