Catsconfidential-2006 Juni

 

Therapiekatten kunnen jonge en oude patiënten helpen herinneren aan gelukkiger tijden met hun eigen huisdieren.

 

De meeste kattenmensen kennen het therapeutische effect dat een kat kan hebben op jonge en oude patiënten die lijden onder ziekte of eenzaamheid of problemen van een andere aard. Terwijl de meeste katten hun eigen mensen hiermee kunnen helpen, vraagt het een speciale kat om vreemden met hun problemen te helpen. En nu is er een nationaal registratiebureau, Delta Society genaamd, in Bellevue in Washington dat katten registreert en evalueert voor therapie met dieren.

 

De ‘gediplomeerde’ katten van Delta hebben speciale kenmerken die hen in staat stellen patiënten in ziekenhuizen en andere instellingen van amusement, socialisatie, mentale stimulatie, fysiek contact en een lagere bloeddruk te voorzien.

 

Een deelnemer, wiens kat een vrijwilliger is in therapieprogramma’s, legt uit: “Katten hebben de mogelijkheid om mensen mee te nemen naar gelukkiger tijden in hun leven, weg van het ziekenhuis en helpen hen een tijd te herinneren wanneer ze met hun eigen huisdieren waren.”

Vele mensen willen niet op bezoek met een hond maar houden van bezoek met een kat. Op bezoek gaan houdt autoritjes, baden, een nieuwe omgeving en aan een tuigje lopen in. En voor deze activiteiten is er een kat met speciale eigenschappen nodig.

 

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een therapiekat geniet van onbekenden, graag aandacht krijgt en niet bang is van honden of andere dieren. De ideale therapiekat heeft de mogelijkheden en de persoonlijkheid dat haar in staat stelt om graag nieuwe mensen te ontmoeten en graag nieuwe ervaringen op te doen.

En hoe belangrijk is dit alles voor de patiënten? Commentaren zoals de volgende zijn niet ongewoon na het bezoek van een therapiekat:

“Ik denk dat dit zowat het mooiste is wat iemand ooit voor me gedaan heeft. Je hebt er geen idee van hoeveel dit voor mij betekende.” En een patiënt zegde wanneer de verpleegster hem medicatie voor zijn hoofdpijn bracht: “Ik was mijn hoofdpijn volledig vergeten. De kat zorgde ervoor dat ik mij zoveel beter voelde.”

 

 

Kat van de maand

 

Ontmoet Snow, de Kat van de Maand van Cats Confidential.

Ziehier wat de mens van Snow, Michele Ashley van Hixson in Tennessee, over

hem zegde:

 

“Snow is een schatje. We vonden hem in een asiel. Hij was de enige die ons geen aandacht schonk. Het personeel vertelde ons dat hij van niemand hield.

Ik besliste terstond dat hij voor ons was. Niet omdat ze me vertelden dat hij van niemand hield maar omdat hij er eenzaam uit zag. We brachten hem mee naar huis en hij voelde zich er onmiddellijk thuis. Zijn capriolen en persoonlijkheid maken van ons huis meer een thuis.

Ik kan er altijd op rekenen dat hij er voor me is als ik hem nodig heb.”

Heb jij je kat ingeschreven in de Kat van de Maand-competitie?

Je kan de details vinden op onze website: www.catsconfidential.com.

 

 

Humor van het internet

Bezit je kat jou?

Hieraan kan je het weten.

 

-         Selecteer jij je vrienden op basis van hoe goed ze bij je kat in de smaak vallen?

-         Wordt je verlangen om katten te verzamelen intenser in tijden van stress?

-         Koop je voor meer dan 50 pond kattenbakvulling per maand?

-         Schep je de kattenbak uit na ieder gebruik? Wacht je bij de bak met het schepje in de hand?

-         Denk je dat het schattig is als je kat in de gordijnen hangt of aan de boter likt?

-         Geef je toe aan mensen zonder katten hoeveel katten je werkelijk hebt?

-         Slaap je de hele nacht in dezelfde houding omdat het je katten zou hinderen als je beweegt?

-         Kus je je katten op de lippen?

-         Voer je je kat lekkere hapjes van de tafel met je vork?

-         Zit je kat aan de tafel (of OP de tafel) als je eet?

-         Slaapt je kat op je hoofd? Heb je dat graag?

-         Heb je meer dan 4 geopende maar afgewezen potten blikvoer in je ijskast staan?

-         Kijk je naar slechte programma’s op de T.V. omdat je kat op de afstandsbediening ligt?

-         Heb je een tape met vissen die in een aquarium zwemmen gekocht om je kat te amuseren?

-         Zal je oneindig lang aan een open deur in de koude regen staan terwijl je kat aan de deur snuffelt terwijl ze beslist of ze binnen komt of buiten gaat?

-         Blijf je liever een avond thuis, bij je kat, dan uit te gaan met een slechte date?

-         Geef je je kat cadeautjes en een kous met Kerstmis? Geef je meer uit voor je kat dan voor je echtgenoot?

-         Staat op de kerstkaartjes die je stuurt je kat op de schoot van de kerstman? Tekent je kat de kaartjes?

-         Stel je het opmaken van je bed uit tot je kat opstaat?

-         Eet je kat uit gesneden kristal omdat je allebei naar hetzelfde reclamespotje op T.V. keek?

-         Warm je het eten van je kat op in de microgolfoven? Of bereid je voor je kat een verse maaltijd?

-         Klim je uit je bed over het hoofd- of voeteneinde omdat je je slapende kat niet zou storen?

 

 

De term ‘euthanasie’ wordt misbruikt om elke vorm van doden aan te duiden.

 

Omdat dit een redactionele column is, gaan we hem deze maand gebruiken om kritisch te zijn tegenover iets wat wij en vele anderen meer dan beu zijn – het onnauwkeurig en opzettelijk misleidend gebruik van de term “euthanasie”.

Het woordenboek omschrijft euthanasie als “pijnloze, vredige dood” en als “het opzettelijk pijnloos doden van een persoon die lijdt aan een ongeneeslijke ziekte”. Een synoniem is “genadige dood”.

 

Spijtig genoeg en opmerkelijk in het geval van katten vinden we dat de term euthanasie wordt gebruikt voor zo goed als alle vormen van doden. Maar er is niets vredig of pijnloos aan het doden van perfect gezonde katten enkel en alleen om meer plaats te maken in asielen.

 

Er is niets vredig of pijnloos aan het doden van zwerfkatten enkel en alleen omdat een bende anti-kat mensen van hen af willen. Er is niets vredig of pijnloos aan het doden van gezonde katten enkel en alleen omdat de families van wie ze waren hen beu werden. Wanneer katten en andere dieren terminaal ziek zijn, weten ze dat. De natuur vertelt het hen. En de natuur zal hen uiteindelijk wegnemen. Als een dier pijn lijdt die niet gestopt kan worden en nog meer pijn gaat lijden op weg naar een zekere dood, dan is euthanasie misschien gerechtvaardigd.

 

Misschien. Maar wanneer dit gebeurt, speelt er iemand God. Een katteneigenaar, een dierenarts, personeel van een asiel of misschien wel ieder van hen.

Wanneer een kat in goede gezondheid is en gedood wordt voor iemands gemak of iemands gril of iemands misleidend verlangen om tussen te komen in de natuur, dan zou het doden nooit vermomd mogen worden met de term euthanasie. Alle euthanasie is doden. Maar alle doden is geen euthanasie.

 

 

Duitse kat speelt piano.

 

Ieder kattenpersoon die een piano heeft, weet dat katten maar weinig dingen liever doen dan over de toetsen van de piano lopen.

 

Een verslag in Best Friends Magazine vertelt over een kat, Fuchs genaamd, wiens talent veel verder gaat dan over de toetsen lopen. Fuchs speelt echt muziek. Als lid van een groep van getalenteerde huisdieren in de Wittlich Fame Academy in Duitsland, heeft Fuchs concerten gegeven, CD’s opgenomen en samen met zijn muziekleraar op de vleugel gespeeld.

Hoe heeft hij dit allemaal geleerd?

 

Door dierentrainingstechnieken, legt zijn leraar uit. “Wanneer het huisdier de juiste noot speelt, krijgt het een beloning.”

Dezelfde leraar, voegde het artikel toe, heeft ook een hond leren dansen en op de xylofoon spelen.

 

 

Gebed van een kattenmens.

 

Beste God, de lijst van goede dingen die je voor ons gedaan hebt is eindeloos en we danken je voor elk van hen. We danken je in het bijzonder omdat je katten gemaakt en ons gegeven hebt. Er is een oude mop dat zegt wanneer de tijd kwam om de kameel te creëren je een comité aanstelde om de kameel te ontwerpen; en kijk in wat dat is geresulteerd!

 

Maar wanneer het tijd was om de kat te creëren, moet je ze zeker zelf ontworpen hebben want het was met zoveel perfectie gedaan. Katten zijn niet alleen mooi en intelligent maar ze zijn de verpersoonlijking van liefde, iets waar de wereld nood aan heeft. Ze verrijken ons leven en brengen ons plezier op vele manieren.

Dank je voor alle zegeningen die je ons gegeven hebt. En dank je vooral om ons te zegenen met katten.

 

 

Het gespin van een kat – iets dat mensen niet kunnen weerstaan

 

Het was warm en Smokey en kleine Timothy hadden een koel plekje gevonden onder één van de grote hortensiastruiken die juist in bloem kwamen langs het voorste wandelpad van het Grey Rocks kattentehuis. Smokey sloot zacht zijn ogen en opende ze dan terug, tevreden spinnend. Timothy stelde zijn oren af om het geluid op te vangen.

 

 “Wat is dat geluid dat je maakt, nonkel Smokey?” Smokey wriemelde zich in een comfortabelere houding. “Dat wordt spinnen genoemd, maatje. Het is een soort geluid dat wij katten maken en dat mensen heel graag horen. Ze hebben besloten dat dat betekent dat we gelukkig en tevreden zijn.” Timothy boog zijn hoofd. “Hoe maak je dat spinnend geluid?”

 

“Dat weet ik niet zeker, Tim. Het is iets dat wij van nature doen. De menselijke experts hebben allemaal veel verschillende theorieën over hoe we dat doen maar wat weten zij over katten? Zelfs wij katten zijn niet zeker hoe we het doen. Maar het maakt de mensen gelukkig.”

 

Timothy rolde zich op en sloot zijn ogen. “Wel, dat is belangrijk, denk ik.”

Smokey zette zich recht, draaide verschillende malen rond en legde zich dan terug neer. “Het probleem is dat mensen niet begrijpen dat het niet noodzakelijk betekent dat we tevreden en gelukkig zijn. Soms spinnen we wanneer we bang zijn voor iets. Soms als we ziek of gewond zijn. Het is zowat een automatisch geluid.”

 

Timothy strekte zijn lichaam uit en zat dan nadenkend recht. “Zal ik kunnen spinnen, nonkel Smokey?” “Zeker, Tim. Het zal tot jou komen. Maar het kan zijn dat je het niet altijd wil doen. Ik ken katten die nooit spinnen en hun mensen worden daar helemaal overstuur van. Ze denken dat hun katten om de één of andere reden kwaad op hen zijn maar dat is het helemaal niet. Ze hebben het er gewoon moeilijk mee of ze hebben een ademhalingsprobleem. Om het even. Maar onthoud dat katten beroemd zijn om hun spinnen en dat mensen dat graag horen.”

 

“Dus als mensen achter je oren krabben of je rug strelen, is het een goed idee om te spinnen. Of als je juist lekker gegeten hebt, spin dan een beetje voor je je oprolt en gaat slapen. Ik garandeer je dat het zal beloond worden met meer knuffels en misschien meer eten.”

 

Smokey likte een poot en bewoog een beetje. De zon maakte inbreuk op zijn koele plekje. “En wat werkelijk goed werkt, Tim, is mensen ’s ochtends met je gespin wakker maken. Spring op hun bed en spin in hun gezicht. Het zal hen troosten en ze zullen niet boos op je worden omdat je aankondigt dat je klaar bent voor het ontbijt. Mensen kunnen niet weerstaan aan het gespin van een kat.”

 

Timothy ging terug in de schaduw liggen met zijn oudere vriend. “Dat lijkt me een goed idee, nonkel Smokey. Wij katten zitten vol goede ideeën, is het niet? En de natuur gaf ons zoveel om mee te werken. Ik ben echt, echt gelukkig dat ik een kat ben.” Smokey geeuwde en sloot zijn ogen. “Ik ook, maatje. Amen op dat.”

 

 

Lessen van katten

De kracht van de zon beïnvloedt alle levende wezens op aarde.

 

Enkele jaren geleden kreeg een jonge kat, Junior genaamd, de diagnose leucose. Hij werd heel ziek en de dierenarts gaf hem geen kans en was klaar om een naald te nemen en hem naar de kattenhemel te sturen. We zegden nee en brachten Junior naar huis, verwachtend dat hij een natuurlijke dood zou sterven, zoals katten vaak doen. In plaats daarvan vond hij een stenen muur waar de zon verschillende uren per dag op scheen en lag daar de ganse dag, zich te laten doordringen van de zonneschijn. Wonder boven wonder werd hij terug gezond en leefde nog twee jaar een goed leven voor hij definitief ziek werd en vanzelf insliep.

 

Wat is hierin de les? Wanneer we terug kijken in de geschiedenis, merken we dat vele oude beschavingen de zon aanbaden. Sommigen erkenden een zonnegod terwijl anderen concludeerden dat de zon zelf God was.

Wat ook het geval is, veel dieren en voornamelijk katten kennen de mysterieuze en grootse macht die de zon over onze lichamen heeft. De obsessie die sommige mensen hebben die hen zo lang in de zon doet gaan liggen dat hun huid bakt en hen kanker doet krijgen niet te na gesproken, speelt de zon inderdaad een vitale rol in ons leven. Denk aan hoe een zonnige dag ons mentaal opbeurt. Denk aan de magie die de zonneschijn volbrengt op de gezondheid en de groei van alle levende dingen, ook mensen.

 

Denk dan hoe een kat, klaar voor een dutje, een plek in de zon vindt en wanneer de zonneschijn beweegt met het draaien van de aarde, beweegt de kat mee en komt altijd terug in de zon. Junior kende de kracht van de zon en de zon gaf hem een uitstel van een vreselijke ziekte met nog twee goede levensjaren. We zouden zoveel van katten kunnen leren.