Cats Confidential - 2007 Juli

 

 

Gebed voor een poesje dat van het leven hield, maar veel te jong stierf.

 

Lieve God, verwelkom alstublieft ons lief poesje, dat spoedig zal aankomen. Zij was nauwelijks een jaar oud en zij hield van het leven en genoot van de wereld en al zijn wonderen.

 

Dank U dat U haar een jaar van geluk hebt gegeven. Een jaar heeft ze het plezier gekend om buiten te spelen en de natuur te onderzoeken. Dank U dat U ons de vreugde hebt gegeven om naar haar te kijken als ze aan het rond dwalen was en de wereld verkende.

 

Nu dat het leven over is voor haar, laat haar vreedzaam rusten en laat haar de schoonheden van de natuur herinneren. En laat haar herinneren hoeveel wij van haar hielden en haar missen en hoeveel wij het waarderen dat U haar naar ons hebt gestuurd.

 

Dank U dat U ons gezegend hebt met haar aanwezigheid, haar gezelschap en haar liefde.

 

 

Het kattengesprek van Smokey en Timothy.

 

Het overleven van een aanval door vogels.

 

Het was middag in de warme zomer. Maar de vogels maakten boze geluiden - geluiden zoals zij er maken wanneer roofdieren in de buurt zijn.

 

Kleine Timothy rende de voorste trappen op van het Grey Rocks Kattenasiel en vond Smokey in de buurt van de voordeur. Hij draaide zich en ging naast de oudere kat zitten en ademde zwaar en hij keek achter zich in de voortuin.

 

Smokey, die een zomer siësta genomen had, opende zijn ogen en geeuwde. Hij kon zien dat Timothy opgewonden was en meer dan een klein beetje bang was.

 

"Nonkel Smokey, heb je gezien wat er is gebeurd? Ik was aan het wandelen in de tuin en was aan het denken aan mijn eigen zaken toen deze reusachtige blauwe gaai naar beneden dook in mijn richting. Indien ik niet onder een struik was gedoken dan zou hij mij geslagen hebben. Vermoedelijk zou hij mij goed gepikt hebben."

 

Smokey zat recht op en controleerde zijn kleine vriend om te zien of alles in orde was met hem. "Vogels doen dat, kameraad. Mensen denken dat het altijd de katten zijn die de vogels achtervolgen. Zij beseffen niet dat wij katten door de vogels worden aangevallen."

 

Timothy ging in hurkzit zitten en keek naar omhoog naar de takken van de boom die de voorste tuin omringen. "Maar waarom, Nonkel Smokey? Ik hinderde hen niet."

 

"Gewoonlijk wanneer zij zo handelen dan is er een baby vogel uit het nest gevallen. Mama en papa zijn echt overstuur. Zij zullen naar beneden duiken en zullen iedereen aanvallen die volgens hen hun baby zou kunnen kwetsen. En het enige dat je dan kan doen als zoiets gebeurd is het op een lopen zetten en je verbergen. Zij kunnen je veel pijn bezorgen indien zij ver genoeg naar beneden vliegen en je slaan met hun snavels of hun klauwen."

 

Timothy probeerde zoveel mogelijk van de tuin te zien als hij kon. "Ik zie geen baby vogels."

 

Smokey likte een poot. "De kleine vogel is vermoedelijk terug onder een struik. Maar er is echt niet veel dat mama en papa kunnen doen dan katten en honden en alles wat een gevaar zou kunnen zijn voor hun baby uit de buurt te houden. De baby leerde pas vliegen en hij geraakt niet terug naar zijn nest. Indien onze mensen al dit lawaai horen, dan zullen zij misschien naar buiten komen en hem heel waarschijnlijk redden. Maar zij kunnen hem ook niet terug zetten in het nest. Zij zouden hem aan een organisatie voor dierenbescherming kunnen geven die hem dan bij hen zal houden tot hij groot genoeg is om te vliegen."

 

Timothy hield de tuin nauwkeurig in de gaten en keek of hij de kleine vogel niet zag. "Nonkel Smokey, ik zou er nooit aan denken om een vogel te achtervolgen. En zeker geen kleine baby vogel."

 

Smokey ging opnieuw in een hurkzit zitten. "Ik weet het, mijn kameraad. Ik ook niet. Maar een heleboel katten zouden het wel doen. Gewoonlijk zijn de baby's de enige vogels die gevangen kunnen worden, omdat het heel moeilijk is om een volwassen vogel te vangen. Maar wij katten kregen evengoed de reputatie dat wij vogelvangers zijn. Mensen denken dat natuurlijk. Indien iets de vogels hindert, dan krijgen wij heel vlug de naam."

 

Timothy stond op en liep naar de rand van de veranda. "Ik hou ervan om naar de vogels te kijken, Nonkel Smokey. En naar de vlinders ook en naar alles dat beweegt. Maar ik heb geen interesse om ze te vangen. Wij moeten niet jagen om eten. Zij geven ons genoeg voedsel hier in het asiel."

 

Smokey begon het kleine zwarte katertje te verzorgen. "Ik voel net hetzelfde, mijn kameraad. En ik geef de vogels ook niet de schuld omdat ze hun kleintjes proberen te beschermen. De meeste katten voelen niet op dezelfde manier als wij. Zij zullen zich op alles storten dat zij kunnen vinden."

 

Op dat moment zien zij in een flits een blauwe gaai naar beneden duiken en één van de cyperse katten uit zijn weg springen en rennen om een schuilplaats te vinden. De vogel cirkelde rond en kwam opnieuw al duikend naar beneden gevlogen om aan te vallen.

 

Deze keer verschenen sommige mensen. Zij keken naar de blauwe gaai en gaan naar een struik nabij de voorkant van de tuin en vonden de baby vogel terug en hebben hem in een doos gezet. Zij zijn juist op tijd terug in het huis om een andere duik van papa blauwe gaai te vermijden.

 

Smokey geeuwde. "Tenminste de baby vogel zal niet opgegeten worden. Het is de vraag of iemand hem nu in leven kan houden. Maar ik hoop het zo. Baby's verdienen op te groeien."

 

Timothy besnuffelde zijn oudere vriend. "Ik hoop het ook, Nonkel Smokey. Ik hoop het ook."

 

 

Lessen van Katten.

 

Een oefening in voorzichtigheid: een gewoonte van katten dat mensen beter zouden leren.

 

In de hedendaagse wereld bestaat er niet zoiets als te voorzichtig zijn. Het potentieel gevaar is overal. In de lucht; in de straten en de grote wegen, op de voetpaden en in de velden en bossen. Droevig maar wij mensen nemen te dikwijls onze eigen veiligheid als iets vanzelfsprekend. En dientengevolge worden wij soms slachtoffer van ongevallen en misdaad.

 

Katten niet. Kijk hoe uw kat een kamer binnengaat, of de kamer nu leeg is of vol met mensen. De kat zal aan de deur even wachten, dan naar links en rechts kijken en de situatie evalueren alvorens verder naar binnen te gaan. En wanneer de kat binnengaat zal ze zich haasten naar een veilige plaats, misschien onder een tafel of stoel, misschien in een hoek.

 

Kijk dan naar een persoon die dezelfde kamer binnengaat en die door dezelfde deur vliegt zonder aandacht te schenken aan links of rechts. Zich totaal geen zorgen makend om iets behalve het feit deel uit te maken van de scène en de activiteit.

 

Kijk uw kat gaat langs een voetpad of langs de huizen. Uw kat zal nooit in het midden lopen van het pad. Hij zal langs één zijde lopen tot hij het punt bereikt heeft waar er een splitsing is.

 

Maar de meeste mensen zullen in het midden van het voetpad lopen zonder naar links of naar rechts te zien.

 

Kijk naar uw kat als u hem zijn kom met voedsel geeft. Wat is het eerste ding dat hij doet? Hij snuift om te zien of hij ervan houdt en of het vers is. Als hij het zijn goedkeuring geeft, zal hij nog een ding doen alvorens hij begint te eten. Hij zal rond zich kijken in alle richtingen, om te zien of er geen andere kat (of iets anders) luidruchtig afkomt om zijn diner te stelen. Wanneer hij tevreden is en ziet dat hij privé kan dineren, zal hij beginnen te eten.

 

En er is veel meer. De meeste katten die enige ervaring hebben met auto's zullen kijken naar links en rechts voor het kruisen van een weg. De meeste zullen een boom voorzichtig onderzoeken alvorens erin te klimmen. En na het bereiken van het hoogste punt van iets of dit nu buiten of binnen is, zullen de meeste katten alles goed onderzoeken om een weg te vinden waardoor ze veilig beneden geraken.

 

Ondertussen dwalen mensen doelloos straat in, straat uit, met gsm’s tegen hun oor geplakt zonder te kijken of het wel allemaal veilig is. Zij zullen aan hun maaltijd beginnen zonder te kijken of de gastvrouw al begonnen is. Zij zullen een nieuw mechanisch of elektronisch apparaat kopen en het proberen te gebruiken zonder de tijd te nemen om de handleiding voor gebruik eerst zorgvuldig te lezen.

 

Zij zullen de trap op en af lopen en zullen de trapleuning volledig negeren. Zij zullen in een zwembad springen zonder te controleren hoe diep het is.

 

In ons leven vandaag de dag schuilt overal gevaar. Katten weten dat en oefenen zich in voorzichtigheid. Mensen haasten zich overal naar toe zelfs naar de plaatsen waarvoor zelfs de engelen vrees hebben.

 

Wij zouden nog zoveel kunnen leren van katten.

 

Met heel veel dank aan Nina voor haar prachtige vertaling! Nina, je  bent een schat!!!