CATS CONFIDENTIAL JANUARI 2010

Het gebed van een kat voor het nieuwe jaar. 

Lieve God, laat dit een jaar vol liefde worden voor al onze mensenvrienden. Wij katten weten wat liefde is. We vechten geen oorlogen en weten waar liefde aanwezig is er ook vrede is. En vrede dat is wat we het meest van al nodig hebben voor onze mensen maar ook voor alle andere schepselen dat u gemaakt hebt en op aarde gezet hebt.

Laat dit het jaar zijn in welk onze mensen leren niet alleen elkander lief te hebben maar ook al uw schepselen, de dieren die u op aarde gezet hebt. Wij katten weten dat niet iedereen elkaar kan lief hebben maar als er geen liefde is, zorg u er dan aub voor dat er geen haat bestaat, en laat onze mensen leren hoe ze de wreedheid van de oorlogen kunnen vermijden die alleen haat met zich meebrengen.

We weten dat er meningsverschillen zijn, God; en wij katten hebben ook meningsverschillen. Maar met uw hulp, hebben we geleerd hoe ermee om te gaan zonder elkander te doden. En we kunnen altijd uw hulp gebruiken om de wereld zo vredevol mogelijk te houden.

Aub, lieve God, help al uw schepselen om dit nieuwe jaar zo vredevol als mogelijk te maken; en waar er geen liefde kan zijn, laat er dan ook geen haat bestaan. Dit zal ons allemaal helpen om dichter bij ons doel te komen nl. een wereld die in vrede leeft.

 

 Het kattengesprek van Smokey en Timothy. 

Voornemens voor het Nieuwe Jaar.

Smokey en Timothy zaten bij het venster naar de sneeuw te kijken. Het was begin januari en de katten van het Grey Rocks Kattenasiel brachten de meeste tijd binnen door. Timothy verstond dit niet.

“Nonkel Smokey, ik dacht dit het Nieuwjaar was. Waarom is het zo koud en sneeuwt het even hard als vorig jaar?” Smokey likte bedachtzaam zijn poot. “Je hebt gelijk, mijn kameraad. Het is het Nieuwjaar, of tenminste wat de mensen Nieuwjaar noemen. Wij katten en de meeste dingen in de natuur geloven dat Nieuwjaar pas begint in de lente. Maar de mensen vieren om een ongekende reden in deze periode van het jaar Nieuwjaar.”

Timothy ging in hurkzit zitten. “Dit heeft geen zin, Nonkel Smokey. Jij zegt dat de mensen al aan het vieren zijn?” Smokey geeuwde. “Wel, Tim, wat de mensen voornamelijk doen in deze tijd van het jaar is nieuwe voornemens nemen.” Timothy keek bedachtzaam rond. “Wat is een voornemen voor het nieuwe jaar?” Smokey bleef maar kijken naar de sneeuw die viel. “Wel, mijn kameraad, de mensen beloven zichzelf en misschien ook andere mensen de dingen die ze gaan doen in het nieuwe jaar.”

Timothy spitste zijn oren. “Maken katten ook goede voornemens, Nonkel Smokey?” “Het zou geen kwaad kunnen, mijn kameraad. Misschien zouden we ons kunnen voornemen om niet zoveel blikvoer te eten als vorig jaar. Droogvoer is net zo goed voor ons. Misschien zouden we ook meer kunnen buiten gaan en een beetje meer lichaamsbeweging doen als het warmer wordt in plaats van de ganse dag te slapen.” Timothy was nog altijd aan het nadenken. “Is er een voornemen dat we voor onze mensen zouden kunnen, Nonkel Smokey?” “Wel, Tim, ik denk dat wij en al de andere katten het voornemen moeten maken om beter met elkaar overeen te komen. Onze mensen maken zich zorgen als wij herrie maken en met elkaar vechten. En er is geen reden om dit te doen. Zeker niet met de andere katten hier in het asiel.” Timothy ging rechtop zitten en likte zichzelf. “Ik weet het, Nonkel Smokey. Ik neem me alvast voor om iedere morgen langs de benen van onze mensen te wrijven, juist om hen te tonen hoeveel ik van hen hou.”

Smokey was blij hiermee. “Lijkt me een goed idee, Tim. Zij gaan dit erg appreciëren. En doe het nog eens ‘s avonds.” Timothy was stil voor een ogenblik, hij was aan nadenken over zijn voornemens voor het Nieuwe Jaar. “En ik neem me ook voor dat ik heel voorzichtig zal zijn als ik de kattenbak gebruik. Soms doe ik het te kort naar de rand.” Smokey zat rechtop. “Heel goed, Tim. Dat is een goed idee. Meeste Nieuwjaarsvoornemens zijn slechts dingen die we in principe gans het jaar zouden moeten doen. Net zoals bij de mensen. Zij zouden meer aandacht moeten besteden aan hun eetgewoontes zodat ze niet teveel verdikken.” “Maar bovenal, Nonkel Smokey, neem ik me voor om meer en meer van onze mensen te houden. Is dat niet het beste dat wij, katten, kunnen doen?” Smokey keek of de sneeuw niet een beetje minderde. “Dat is zeker, mijn kameraad. We zouden enkel moeten beloven om evenveel van hen te houden als zij van ons.

En om alles te doen wat we kunnen om hen te helpen. Vooral wanneer we weten wanneer zij onze hulp het hardst kunnen gebruiken.” “En van elkaar houden, Nonkel Smokey. Gelukkig Nieuwjaar!”


Lessen van Katten.

Katten Zijn Een Voorbeeld Voor De Mensen In Het Oefenen Van Geduld

Wanneer het tijd is om te eten en u bent een beetje te laat om uw hongerige katten eten te geven, hebben uw katten dan beslist om weg te gaan en niet te wachten op u om hun eetkommen te vullen? Natuurlijk niet. Zij zullen geduldig wachten tot hun eten geserveerd wordt.

Als uw kat naar buiten gaat en u beslist om een dutje te doen en u bent een uur of zo te laat om hem of haar binnen te laten, heeft hij of zij het dan opgegeven om te wachten en elders naar toe gegaan?
Neen. Hij of zij is nog steeds daar en zit rustig te wachten tot u de deur komt open doen. En als het tijd wordt om naar buiten te gaan? Het speelt geen rol hoe laat u bent, bij uw thuiskomst zal uw kat geduldig zitten wachten tot u de deur open doet. Als er één eigenschap is waarin de katten beter zijn dan mensen, dan is het geduld. Zoals wij allemaal weten, zijn mensen heel ongeduldig. Wanneer wij mensen telefoneren en er wordt ons gevraagd om een ogenblik te wachten, dan worden er sommige direct ongeduldig en leggen de hoorn gewoon neer.

Mensen die ervan houden om snel te rijden met hun wagen zullen u voorbij steken als u zich houdt aan de verkeersregels en zullen dan plots heel hard vertragen als ze u voorbijgestoken hebben. Mensen zijn heel ongeduldig en ze veroorzaken hierdoor heel wat ongevallen. Er zijn weinig ergernissen die de mensen zo beïnvloeden als wachten. Dit is omdat ze zo ongeduldig zijn. Maar katten weten beter. Katten weten dat we ze eten gaan geven, dat we de deur voor hen gaan open doen en zij zijn bereid om geduldig te wachten tot wij dit doen.

We kunnen nog zoveel leren van katten.

Een Citaat Om Te Onthouden:

De franse novelle schrijver Colette heeft de volgende opmerking gemaakt over katten: “De tijd die men doorbrengt met een kat is nooit verloren.”

Met heel veel dank aan Nina voor de prachtige vertaling.