CATS CONFIDENTIAL JANUARI 2007

 

MOEDERPOEZEN ZIJN EEN GOED VOORBEELD VAN HOE THUISSCHOLING WERKT.

 

Tegenwoordig krijgen in de Verenigde Staten rond de 2 miljoen kinderen thuisscholing. Dit aantal is elk jaar nog groeiende met tussen 7-15 procent.
Waarom? Haast altijd omdat ouders voelen dat ze niet alleen kennis, maar ook karaktertrekken beter en effectiever kunnen overbrengen dan een leraar kan doen in een klas. En er is ruimschoots bewezen dat ze gelijk hebben. Thuisgeschoolde kinderen winnen het op alle vlakken van in klaslokaal onderwezen kinderen. Verder ontwikkelen ze een leergierigheid die de meeste klaslokaal onderwezen kinderen nooit bereiken. Ze kunnen ook beter omgaan met het leven hetgeen een groot leerproces is.
Terwijl er nog onenigheid is over de verdiensten van thuisscholing in vergelijk met klaslokaal onderwezen kinderen, is er alle bewijs dat thuisgeschoolde kinderen niet alleen beter onderricht zijn maar ook meer positieve karaktertrekken hebben wanneer ze door hun ouders onderwezen zijn.
En waarom ook niet?
Neem het voorbeeld van de moederpoes. Als er ooit bewijs was van de voordelen van thuisscholing, dan kan het gevonden worden in de lessen die ze haar kittens geeft.
Als je ooit gezelschap had van een poes die het leven schonk aan een nest kittens dan heb je veel van hen gezien. Ze geeft les door middel van voorbeelden liefdevol. Maar ze is een strenge gedisciplineerde leermeester. Ze leert hen hoe zichzelf te verzorgen. Ze leert hen hoe de kattenbak te gebruiken. Ze leert hen hoe ze met hun soortgenoten om moeten gaan. Als ze onhandelbaar en lastig zijn roept ze hen met een snelle corrigerende tik weer tot de orde en maakt hen duidelijk wie de baas is.
Wanneer ze ouder zijn neemt moederpoes haar kittens mee naar het bos en leert ze hoe te jagen. Ze laat hen zien hoe te overleven wanneer er geen mensen zijn die hen eten geven. Ze leert ze goed op te letten voor gevaar. Roofdieren. Verkeer  Onvriendelijke mensen die ze iets aan willen doen. Ze leert ze hoe zichzelf schoon te moeten maken nadat ze gegeten hebben zoals bijvoorbeeld etensluchtjes die een roofdier kunnen lokken. En om diezelfde reden leert ze hen ook om hun uitwerpselen te begraven.
Ze leert ze te klimmen, rennen, worstelen, stoeien en achter elkaar aan te jagen. Ze leert ze hun wonderbaarlijke gehoor te gebruiken, door hun oren in verschillende richtingen te draaien om zo geluiden op te vangen.
En middels deze en andere lessen bereidt ze hen voor een leven als volwassen kat te leiden nog voor ze 1 jaar oud zijn.
Zij leert hen te houden van, door van ze te houden. En liefde voor mensen die goed voor ze zijn. Zij leert ze katten te zijn.
Zou een niet-ouder leraar dit ook zo goed doen? Natuurlijk niet. En dit zelfde is naar waarheid bewezen bij mensen.
Wij kunnen nog zoveel leren van katten.
En misschien, in thuisscholing, hebben we al van hen geleerd.

 

LAAT KATTEN NIET OPDRAAIEN ALS ZIJNDE DE VOORNAAMSTE MOORDENAARS VAN VOGELS.

 

Bijna iedereen van ons die van katten houdt is wel eens aangesproken door vogelliefhebbers en onderworpen aan preken dat katten wrede vogelmoordenaars zijn. Recentelijk heeft National Public Radio interviews gehouden waaruit volgens onderzoek is gebleken dat katten de nummer een vogelmoordenaars zijn.
Een geÔnterviewde vrouw zei dat ze al haar katten weggedaan had omdat er geen vogels meer in haar omgeving waren.
Welnu, vogels zijn Gods creaties zoals wij allemaal zijn. Sommigen zijn prachtig en sommigen zingen heel lieflijk. Zij brengen veel mensen ongetwijfeld veel vreugde.
Er is ook geen twijfel mogelijk dat zowel huiskatten als verwilderde en buitenlevende katten inderdaad vogels doden. Dit is nu eenmaal iets wat bij hen van naturel in geprogrammeerd is om te doen. Het is hun instinct. Het is onmogelijk om ze dit af te leren.
Iedereen onder ons die van dieren houdt is verdrietig wanneer dieren gedood worden, het doet er niet toe om wat voor reden of door wie.
Maar het is ook triest dat er veel kattenhaters zijn in de wereld die met grote nijdigheid verkondigen dat katten verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de vogelpopulatie. Wanneer je een van deze anti-kat mensen tegen het lijf loopt is het heel belangrijk de hieronder beschreven duidelijk bewezen feiten in gedachten te hebben;
1-Katten zijn niet de nummer-1 moordenaars van vogels. Wie is het dan wel? Het antwoord wat vogelliefhebbers haten toe te geven is, andere vogels.
Een hoop van de mooie vogeldeuntjes die we horen zijn, zeggen "experts", onvriendelijke berichten van vogels naar andere vogels! Vogels die doden, vechten en nesten roven.
2-Okee, wie staat er op de tweede plaats in vogels doden. Het antwoord is, het dier dat erom bekend staat allerlei slechte dingen te doen met dieren en met het milieu, om ze maar niet stuk voor stuk op te noemen. Je had het al geraden. MENSEN.
Nee, het betreft hier niet enkel mensen die er een kick van krijgen vogels uit de lucht te schieten met laffe wapens, jachtgeweren geheten, ogenschijnlijk om op te eten, maar vaak gewoon voor de lol. Zij laten een grote hoeveelheid vogels verdwijnen elk jaar. Maar de mensen die veel meer vogels uitroeien zijn degenen die de natuurlijke leef- en broedgebieden van vogels vernielen door vestigingen van winkelcentra, industriegebieden, kantoorgebouwen en allerlei ondernemingen die de beboste gebieden waar de vogels leven opeisen. Dan, hieronder, onder deze regels komen pas dieren als katten wiens natuur is ingegeven om puur instinctief vogels te jagen als voedselbron.
Wat betreft buurten die door katten beroofd zijn van hun vogels, als dit werkelijk zou zijn gebeurd dan is het een zeldzame uitzondering. Katten die door hun mensen goed gevoed worden kunnen zo nu en dan een vogel doden, maar niet een betekenisvolle hoeveelheid. En mensen die buitenkatten hebben, kunnen zelfs zien hoe bepaalde vogels neerdalen, katten aanvallen en ze wegjagen. Blauwe gaaien staan erom bekend dit te doen.
Ja, het is zeker triest wanneer een dier gedood wordt om welke reden dan ook. Maar wanneer je geconfronteerd wordt met een kathatende vogelliefhebber, wijs deze persoon dan vriendelijk op bovenvermelde feiten. En waar hij de echte schurken kan vinden.
En wanneer je een vogelliefhebbende kattenhater een beetje wilt steken, kun je er op wijzen dat John James Audubo, de artiest aanbeden door alle vogelliefhebbers, een hoge graad van realiteit in zijn werken bewerkstelligde door vogels en andere kleine dieren neer te schieten met zijn jachtgeweer om vervolgens hun karkassen naast zijn schildersezel te hangen en zodoende verzekerd te zijn om zijn schilderijen zo gedetailleerd mogelijk te kunnen uitwerken.
Toevalligerwijs gelooft de wetenschap nu dat vogels afstammen van dinosauriŽrs, wat betekent dat zij miljoenen jaren overleefd hebben. En we hebben geen statistieken gezien die uitwijzen dat de vogelpopulatie niet teruggelopen is.

 

AANPASSEN AAN SNEEUW EN ERG KOUD WINTERWEER.

Het was een winterochtend en de zon kwam op over het terrein van het Grey Rocks Kattentehuis. Smokey en kleine Timothy zaten voor het raam van de voorkamer uitkijkend op de overdekte veranda en verder, waar een tapijt van sneeuw over het terrein lag.
Het kleine zwarte kitten was gefascineerd dor dit beeld.
"Oom Smokey zullen ze ons vandaag naar buiten laten om in de sneeuw te spelen?"
Smokey was onverstoord bezig met zijn ochtendritueel zichzelf te verzorgen. "Ik ben er niet zo zeker van Tim. Ik hoorde onze mensen praten over hoe koud het buiten is. Het is onder het vriespunt zeiden ze. Dat wil zeggen dat onze waterbakken een dikke laag ijs zullen hebben."
Timothy rilde bij deze gedachte. "Ik krijg het al koud als ik er aan denk Oom Smokey. Maar weet u, toen ik eerder vanochtend opstond zag ik Tante Marki opgerold liggen op de veranda stoel. En nu is ze vertrokken in de sneeuw. Ik kan haar voetstappen zien. Hoe kan ze daar tegen?"
Smokey likte zijn pootje en wreef over zijn kopje. "Nou, om te beginnen, maatje, zij heeft een dikkere bontjas dan alle andere katten hier in het tehuis. Maar veel belangrijker is dat ze een kat is."
Timothy spitste zijn oor. "Wat bedoelt u Oom Smokey?"
"Nou vriendje, wij katten weten ons aan te passen aan de weersomstandigheden. Of het nu warm is of koud. Ik weet niet hoe, maar het geldt voor zowel kortharige katten als voor katten als Marki met lang haar. Het is wederom een manier waarop de natuur ons helpt het makkelijker te maken om te jagen voor voedsel als dat nodig is in echt koud weer."
Timothy was verbaasd. "De natuur doet werkelijk prachtige dingen Oom Smokey. En u zegt dat alle katten zich kunnen aanpassen, zelfs als het zo koud is als nu?"
Smokey gaat zitten, vanachter het raam de voetstappen volgend vanaf de veranda leidend naar het bos. "Dat klopt Tim, en mijn mama deed mij altijd denken aan een van onze grote-katten-nichten de Siberische tijger. Deze oude kattensoort zijn de grootste katten ter wereld - misschien tien maal zo lang als wij zijn - en ze leven op een plaats waar altijd sneeuw is. En ondanks dat hebben ze toch kort haar, hun lichamen zijn zo gebouwd dat ze kunnen jagen bij een temperatuur van 60 graden onder nul".
Smokey ging rechtop zitten en tuurde uit het raam. "Ik weet het niet helemaal zeker maatje, maar ze praatten alsof het een stuk kouder was dan dat het hier ooit zal worden. Hey, ze moeten de kachel wel aangemaakt hebben. Ik voel warme lucht komen door de warmteroosters in de vloer".
Timothy rekt zich uit. "Ik ook Oom Smokey. Het voelt goed."
De oudere kat keek met plezier hoe zijn kleine vriend over de natuur leerde. Dat hoort bij een kat zijn, en in deze tijd van het jaar was het zo belangrijk om over koud weer te weten om gerust te stellen door uit te leggen dat katten hiermee om kunnen gaan.
Timothy keek vol bewondering verder naar de prachtige witte wereld buiten. "Het is werkelijk schitterend, Oom Smokey. Ik hoop dat ze ons naar buiten laten".
"Jij hebt gelijk vriendje, de natuur maakt alles zo mooi. Maar naarmate ik ouder word, des te meer kijk ik uit naar iets dat voor mij nog mooier is".
"Wat is dat Oom Smokey?"
De oudere kat rolt op zijn zij op de vensterbank en strekt zich heerlijk helemaal uit. "Lente, maatje. Lente en warm weer. De beste tijd van het jaar voor katten, en iedereen anders."

 

DE MEDISCHE WETENSCHAP ADVISEERT *KATTENSLAAPJE"S* AAN MENSEN DIE AAN SLAPELOOSHEID LIJDEN EN NARCOLEPSY PATIňNTEN

 

National Public Radio deed onlangs verslag van een voorval waarin een chirurg in slaap sukkelde en over het lichaam van de patiŽnt die hij aant opereren was viel. De reden? Naar verluidt had de chirurg lange tijd voorafgegaan aan de operatie niet geslapen, en hij had vaak lange soortgelijke tijden zonder slaap vanwege werkdruk en misschien overvol werkschema.
De "experts" zijn al reeds begonnen op zoek te gaan naar een oplossing die deze gebeurtenissen moeten voorkomen, hoewel het rapport dit niet vermeldt, het zou zeker de zinnen prikkelen van eisende advocaten om een arts in zulk in opspraak zijnde situatie te vangen.
Maar dit alles is niet relevant voor de lezers van Cats Confidential, wat wel van belang is, is een van de voorgestelde oplossingen;
Kattenslaapjes.
Sommige theoretici stellen voor dat wanneer doctoren of wie dan ook slachtoffer zijn van slaperigheid op het werk, door de dag heen korte kattenslaapjes kunnen inroosteren die voorkomen.dat ze indutten terwijl ze een patiŽnt opensnijden met een scalpel.

Is dit weer iets wat we kunnen leren van katten die echt niet dezelfde slaapproblemen hebben als dat mensen hebben? Let op het volgende;
honderdduizenden mensen in de Verenigde Staten lijden aan narcolepsy. De symptomen van narcolepsy zijn een buitengewone slaperigheid overdag en een niet te beheersen behoefte om te slapen.
Wat adviseren artsen?
Dit is wat een bekende slaapdokter in een medisch boek als advies gaf:
"Als je denkt dat je narcolepsy hebt, plan je dag dan zo, dat je herhaaldelijk korte slaapjes doet (korter dan 20 minuten."
Waar doet dit aan denken? Inderdaad Kattenslaapjes.
Natuurlijk zijn er tal van medicijnen die voorgeschreven kan worden voor dit soort problemen. Maar heb je ooit een kat ladingen pemoline (Cyleert), methylamphenidaat (Ritalin) of dextroamphetamine (Dexedrine) zien slikken?
Tuurlijk niet. Katten krijgen het prima geregeld met kattenslaapjes.
Waarom zouden mensen dat niet ook doen? Waarschijnlijk omdat mensen gehersenspoeld zijn en denken dat medicijnen de oplossing zijn voor alles wat hen mankeert. Zowel de medicijnlijst net genoemd als ook andere medicijnen zoals antidepressiva en slaappillen,  hebben bepaalde ernstige bijwerkingen.
Terwijl mensen denken dat ze hun slaapproblemen kunnen oplossen met medicijnen, voorgeschreven door doktoren, weten katten dat het beste recept van de natuur zelf komt.
Kattenslaapjes.
En kattenslaapjes zijn een stuk goedkoper dan de medicijnen die een arts voorschrijft, zelfs de algemene. Bekijk de prijzen maar eens.
Heb je ooit een kat in slaap zien sukkelen tijdens  een kritieke onderneming, zoals bijvoorbeeld een muis vangen? Nee, en dit zul je ook nooit zien ook. Pik deze tip op van moeder natuur en doe wat de natuur voorschrijft: kattenslaapjes.

 

HET GEBED VAN EEN KATTENMENS VOOR EEN VERDWAALDE / VERMISTE KAT. 

 

LIEVE HEER,

Onze kat, lieve vriend, is nu al enige weken vermist,
Wij bidden dat U hem beschermt en hem helpt de weg terug naar huis te vinden.
Hij is al heel veel jaren bij ons geweest.
Wij houden zoveel van hem en missen hem zo.
Wij weten dat U hem geschapen heeft met alle prachtige capaciteiten die katten hebben om zichzelf te redden en veilig de weg naar huis te vinden; maar hij wordt stilaan ouder nu, en heeft wat extra hulp nodig.

Wij weten dat U begrijpt dat onze kat haast als een kind voor ons is, en dus weet u hoe bezorgd we zijn.
We weten dat U zielsveel om ons geeft en onze kat en alle andere dieren die U geschapen heeft.
Alstublieft, verhoor ons gebed zodat we zekerheid vinden in de wetenschap dat U al het mogelijke zult doen om te helpen onze kattevriend weer veilig terug naar huis te brengen.

Als dit niet mogelijk is, dan wil ik U oprecht bedanken God voor alle liefde en vreugde voor alle jaren dat hij onze lieve levensgezel was.