Cats Confidential April 2005-06-04

 

Wijze lessen van katten

 

Mensen slapen niet genoeg. Katten daarentegen weten wél hoe het moet. Neem daar maar een voorbeeld aan!

 

Het nationaal slaapcentrum toont aan dat de meeste mensen een serieus probleem hebben: Ze slapen niet genoeg. Daardoor krijgen ze nare symptomen die een grote invloed op hun leven hebben.

 

Enkele voorbeelden: Ze zijn vaak nog heel moe als ze wakker worden en suf als ze naar het werk rijden. Een heel gevaarlijke situatie! Als ze toch veilig op hun job aankomen, zijn ze niet productief. Te weinig slaap heeft ook een negatieve invloed op hun sociale relaties en tegen de namiddag zijn ze “brain-drained” en kunnen ze bijna niks meer doen.

 

De reden van slaapgebrek is vaak moeilijk inslapen of niet doorslapen. Volwassenen hebben normaal gezien 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Maar de meeste mensen slapen vele minder. Wat is dan de oplossing?

 

De bekendste slaapexperts, die er ook voor zorgen dat ze zo veel mogelijk kunnen slapen, zijn katten! Sommige bronnen zeggen dat een kat gemiddeld 16 uur per dat slaapt. Dit varieert natuurlijk van kat tot kat en is afhankelijk van de leeftijd, de persoonlijkheid, of het een binnen- of een buitenkat is, enzovoort…

Maar ja, kan nu eenmaal niet ontkennen dat katten gewoon veel slapen. Mensen zouden hun slaapgewoonten kunnen verbeteren door de goeie gewoontes van hun kat over te nemen.

 

Eerst en vooral, katten slapen nooit 16 uur aan één stuk door. Hun slaaptijd is samengesteld in vele kleine ‘dutjes’. Ze slapen om energie op te slaan, zodat ze er genoeg van hebben als ze die nodig hebben. Hetzij om te jagen maar ook om te kunnen ontsnappen aan andere roofdieren. Zelfs in een diepe slaap, zijn de hersens van de kat altijd alert op gevaar. Terwijl hij gewoonlijk de tijd neemt om zich rustig uit te rekken en uitgebreid te geeuwen bij het wakker worden, kan hij ook onmiddellijk in actie schieten als het nodig is.

 

In tegenstelling tot de meeste mensen, weten katten hoe belangrijk slapen is en ze laten dan ook zelden een gelegenheid voorbij gaan om gebruik te maken van hun dierbare handelsmerk. We zouden zeker, net zoals onder zuiderburen, ook baat kunnen hebben van een korte siësta na het middageten Ook vroeg naar bed gaan en je ’s avonds laat niet meer bezig houden met van die gekke dingen zoals tv kijken of achter je pc zitten, zou erg helpen voor een goeie en gezonde nachtrust. Je hoeft niet persee die 7 à 9 uur aan één stuk door slapen hoor…. Je kan ook kortere periode slapen en die afwisselen met lezen of zelfs wat licht werk tussenin.

 

Het Nationaal Slaapcentrum bracht een heleboel problemen ten gevolge van slecht slapen aan het licht, maar geen oplossingen. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat de oplossing niet voor iedere mens hetzelfde is. Mensen moeten, net als katten, uitzoeken wat hun eigen slaapritme is. Het moet in je levensstijl passen en ervoor zorgen dat je fris naar je werk kunt vertrekken zodat daar ook productief kunt zijn.

 

Katten hebben dit al lang door. We kunnen dan ook heel veel leren van hen leren!

 

De ‘Grootste Brit’ die ooit geleefd heeft hield veel van katten:

 

In de prachtige editie van ‘Best Friends Magazine’ gaat het over de grootste kattenvrienden en kattenhaters uit de geschiedenis.

 

Misschien was de meeste bekende kattenvriend wel Sir Winston Churchill. (Eerste minister van Groot-Brittanië tijdens de 2e wereldoorlog)

 

Sir Winston werd geïnspireerd door zijn rosse kater, Jock genaamd toen hij in 1940  zijn  beroemde speech schreef, die het moraal van de Britten weer moest opkrikken. Dat was hard nodig in die verschrikkelijke tijd, toen Londen bijna elke nacht gebombardeerd werd. (See Vats Confidential, dec. 2003) Churchill weigerde aan tafel te gaan om te dineren voor Jock aanwezig was. Hij wachtte met eten tot Jock ook aan tafel zat. Jock nam ook deel aan de vergaderingen in de schuilkelder en als de sirenes loeiden nam Churchill Jock meteen mee naar hun schuilkelder.

 

In de Smithsonian Magazine van maart stond een exclusief artikel over Churchill en de opening van een museum ter ere van hem nadat hij 40 jaar geleden, op 90 jarige leeftijd stierf. Churchill was een echte leider. Zonder wie de Britten  waarschijnlijk de oorlog hadden verloren en zonder wie Groot Brittanïe misschien niet meer bestaan had. Alle kattenliefhebbers zouden trots moeten zijn dat deze man, die volgens de Britse peilingen tot ‘de Grootste Brit die ooit geleefd heeft’ werd uitgeroepen, net als wij zijn, zo’n grote kattenvriend was.

 

Mentale beelden resulteren in een goeie reactie maar foute ‘kom’.

 

 

In het februarinummer van Cats Confidential kon je lezen dat katten mentale beelden die mensen doorsturen kunnen ontvangen en begrijpen.

 

Eén van onze lezers, Wanda Sue Parrott schreef ons daarover het volgende:

“Wees heel voorzichtig met wat je visualiseert, want katten ontvangen de beelden echt en ze reageren er ook op.” Er zin heel veel artikels geschreven over hoe je je kat kan leren op het toillet te gaan in plaats van op de kattenbak. Blijkbaar kan het echt, al is het een beetje ingewikkeld en vraagt het veel tijd.

De meeste kattenvrienden vinden dan ook dat de moeite te groot is voor wat het oplevert.

 

Ms. Parrott daarentegen besloot één van haar katten, Mister Whisker naar het toillet te leren gaan via een moeilijke methode, n.l. door mentale beelden door te sturen. Ze visualiseerde dat Mister Whisker voortaan op de ‘ovale kom’ ging in plaats van op zijn kattenbak. Ook al dacht ze er wel aan, ze zette hem nooit echt op het toillet. Hoe dan ook, Mister Whisker ontving wel degelijk haar beelden, zij het met een kleine afwijking.  Wanda: “Hij had de boodschap ontvangen, ontdekte ik op een dag toen ik naar de lavabo ging om mijn tanden te poetsen en mijn haar te kammen.” zei ze. “ Mister Whisker was daar blijkbaar eerst  geweest”J “Goeie reactie, verkeerde kom”

 

Vertel iedereen dat voorzichtig zijn met het visualiseren heel erg aangeraden is!

Wees heel specifiek en nauwkeurig bij je visualisatie!!! Of je kan wel eens voor verrassingen komen te staan.

 

Kinderen met huisdieren hebben minder kans op allergieën.

 

Het nationaal Instituut van Allergieën heeft het volgende ontdekt:

 

Kinderen die tijdens hun eerste levensjaar  twee of meer katten (of honden) in hun omgeving hebben, hebben maar half zo veel kans om later (op 6 of 7 jarige leeftijd)  last te hebben van allergieën. Dit in vergelijking met kinderen die nooit huisdieren hebben gehad. Dit weerlegt de overtuiging van veel ouders, dat jonge kinderen met katten of honden thuis een groter risico lopen om later allergisch te worden. De studie toonde aan dat  kinderen met huisdieren veel minder kans hebben om allergisch te zijn aan stof, huismijt en hooi. Waarom?

 

Blijkbaar wordt het immuunsysteem geactiveerd om allergieën te weren bij  kinderen die in contact komen met speeksel en de stoelgang van huisdieren.

Daarom hebben kinderen die in overdreven propere huizen wonen, meer last van allergieën.

 

De Tsunami.

 

Slechts enkele katten kwamen om in de vreselijke Tsunami in zuidoost Azië,

die zo ontzettend veel  mensenlevens eiste.

 

Zij wisten dat hij eraan kwam!

 

De wereld was geschokt en zeer bedroefd door het enorme aantal doden bij de Tsunami, een enorme vloedgolf die zuidoost Azië helemaal verwoeste eind december. Maar terwijl redders vele duizenden lijken van mensen vonden, waren er zelden verdronken katten. Katten en tot op zekere hoogte verschillende andere dieren voelden wat er zou gebeuren en vluchtte de heuvels in. Als ze konden tenminste. Zij wisten ver voor de mensen het zich realiseerden wat voor vreselijks er op hun afkwam. En terwijl sommigen dieren niet konden ontsnappen, was het duidelijk dat de katten naar de signalen van de natuur luisterden en hun leven redden.

 

Hoe deden ze dat? Wel, zoals vaak het geval is met de vele kwaliteiten van katten, niemand weet het. Maar zoals gewoonlijk zijn er veel theorieën over.

In China is het al honderden jaren bekend dat katten aardbevingen kunnen voorspellen. In California, waar elke dag aardschokken worden vastgesteld, beweren wetenschappers dat katten de aarde voelen beven, al lang voordat de meest ingewikkelde monitors het weergeven.

 

Het is alom geweten dat katten buitengewone zintuiggelijke bekwaamheden bezitten. Niet alleen kunnen ze vele beter horen en ruiken dan mensen, ze zijn zich ook bewust van hele kleine trillingen en veranderingen in statische elektriciteit. Ze zijn gevoelig aan ultrasonisch geluid en hun snorharen zijn gevoelig aan hele kleine bewegingen in de lucht. Deze eigenschappen maken dat ze storm voelen aankomen lang voordat het echt stormt. Er is dan een enorme opstapeling van elektriciteit en de lucht wordt vol van kleine deeltjes die de hersenchemicalien kunnen beinvloeden.

 

Een populaire theorie over het feit dat katten zorgen dat ze uit de buurt zijn voordat een aardbeving plaatsvindt, is dat de kat met zijn zeer gevoelige gehoor vervelende geluiden binnen in de aarde kan oppikken. Ook heeft de kat vier voeten op de grond staan, terwijl mensen er maar twee hebben.

 

Er wordt verteld dat je moet oppassen als een kat zijn pootje over zijn oor houdt. Dan is er storm op komst. De kat probeert dan waarschijnlijk het irritante gevoel weg te masseren. Wat de wetenschappelijke uitleg ook is over hoe katten het kunnen weten…Eén ding is zeker, ze weten wanneer er  iets slechts of onaangenaams op komst is. Zowel vanuit de grond als vanuit de lucht. En zij hebben genoeg verstand om te vertrekken naar een veilig oord.

 

Als je een buitenkat hebt, eentje die maar heel zelden interesse toont om in je huis rond te hangen, dan is het heel gemakkelijk om regen te voorspellen, zelfs voordat je het weerbericht opzet. De buitenkat zal willen binnenkomen. Hij houdt niet van donder en bliksem en zal je laten weten wat er op komst is door te smeken om binnen te mogen.

 

In zuidoost Azië wonen veel verschillende soorten katten. Er stierven veel dieren, maar katten konden door hun mysterieuze bekwaamheid om natuurrampen te voorspellen, op tijd ontsnappen.

 

Citaat:

 

Zoals zo veel schrijvers, hield de franse auteur Jean Cocteau ook heel veel van katten. Hij legde ook uit waarom:

“ Ik hou van katten omdat ik van mijn huis houd. Beetje bij beetje worden zij de zichtbare ziel van mijn huis.”

 

In de nieuwsbrief staat nog veel meer leuk nieuws. Ik heb slechts een paar dingen vertaald.