Het is met heel veel plezier dat de pluisjes, Balouke en ik de ‘geboorte’ van ons derde poezenboek kunnen melden. ‘Spinnende Wondertjes’ heet het. Het is een vervolg op ‘Wonderen op Pootjes’ en ‘Spinnende Bengeltjes’.

Het was zo heerlijk alles weer te herbeleven toen ik het schreef. Alle mooie herinneringen, de gekke, leuke dingen die we meegemaakt hadden. Die nu te kunnen delen met andere poezenliefhebbers is zo fijn! Ik voelde de katjes, die nu op de Regenboogbrug zijn, heel dicht bij me. Ze zullen ook zo trots zijn!

We hopen zo dat de lezers ons boek mooi zullen vinden.

 

Zo maar een paar stukjes uit het boek

e-mailadressen en/of websites

 

Het boek kost € 17.99 inclusief porto.

U kunt die € 17,99 overmaken op rekeningnummer:

Voor België: BE82 3200 8209 0968 van de ING-bank.
Vanuit Nederland: NL30 RABO 0347 4316 90 van de RABO-bank.

T.n.v. Stichting de Rietkat. Wilt u niet vergeten uw naam en adres
erbij te vermelden en dat het gaat om ‘Spinnende Wondertjes’ . We sturen het boek dan direct naar u op.

Er zijn nog een paar exemplaren van mijn vorige kattenboeken te koop.
Maak voor ‘Wonderen op pootjes’ € 12,50 en/of voor ‘Spinnende Bengeltjes
€ 15,50 over op bovengenoemd rekeningnummer. Dat is ook inclusief porto. Graag ook weer met vermelding van uw naam, adres en de titel van het te bestellen boek.

Veel spinnende groetjes en bij voorbaat hartelijk dank van Balouke, Jurreke, Guuske en Marg.

 

 

Zo maar een paar stukjes uit het boek

Blz 9….Die avond ging ik kijken. Heel voorzichtig liep ik naar boven. Ik had me al aangewend om altijd even zachtjes te Prrr-en als ik de trap op liep, zodat hij niet zou schrikken. Yes! Tommeke zat in de vangkooi, de mooie boskat. Met zijn prachtige, enorm grote, groene ogen keek hij me zo verdrietig en bang aan. ‘Zie je wel! Ik wist het! Tweebeners kun je niet vertrouwen! Maar ik dacht dat jij anders was. Jij praatte zo lief met me en ik ging je net vertrouwen en nu… nu zit ik vast! Wat ga je met me doen?’ Dat las ik in zijn oogjes en ik kon niets anders doen dan heel zachtjes met hem praten en zeggen dat het allemaal goed zou komen.
Blz 16 …Pudje vertelt:… Ik zag het gebeuren. Er vloog een vlieg rond en Chummeke vond dat natuurlijk zeer spannend. Toen de vlieg op tafel ging zitten, sprong hij er naar toe. Nu was hij niet een van de lenigste. Hij sprong mis en haakte zich vast aan het tafelkleed. Zie je het gebeuren? Kletter de kletter de… plettsss. Daar viel alles op de grond, inclusief de vaas met rozen. Marg was net even weg. Voor de zekerheid gingen we allemaal maar even in dekking. De ravage was groot maar de pret, die we onder elkaar hadden, was nog groter. Aangezien Marg niemand zag toen ze binnenkwam, nam ze aan dat het huisspook weer bezig was geweest. Ja, dat hadden we hier echt.
Blz 110 …‘Zouden jullie’, vroeg Donsje met een ernstig gezichtje, ‘vanavond, als de maan op zijn hoogst staat, bij mijn rots willen komen? Ik wil iets met jullie bespreken.’ Donsje had haar eigen rots waar ze bijna woonde. Als de nachten warm waren, sliep ze ook vaak in haar holletje onder de Pieris, die achter de rots staat. Ze had er een heerlijk zacht nestje gemaakt, met bladeren en kattenkruid.

Precies op tijd kwamen de pluisjes op de afspraak. Katten zijn heel punctueel. Zelfs Daimke had me even alleen gelaten. ‘Veel dank dat jullie gekomen zijn’, begon Donsje lief. Ja, ze is altijd heel beleefd.
Blz 150. …Guuske ontdekte de volgende ochtend dat er iets veranderd was. Op het bad ligt een plank, zodat ik daar op kan zitten en er dingen op kan leggen. Een geliefd spelletje van de jongens is daaronder en eroverheen tikkertje te spelen. Hij sprong op het bad en balanceerde op het randje. ‘Hè, wat is dat voor raars’, zei hij, hardop denkend. ‘Dat beweegt daaronder ineens? Hoe kan dat nu?’ Hij boog meer naar voren, nog wat verder… en ineens… plons!!! In een flits was hij er weer uit. Ik kon er niets aan doen, maar moest zo lachen! Hij was ‘not amused’.  Hij keek beledigd om, schudde zijn pootjes een voor een af en liep weg. Jurreke had het allemaal gezien en dacht er niet over ook zo dom te doen. Hij ging ook wel even kijken, nog na grinnikend van de pret, maar heel voorzichtig. Arme Guuske! Dat zal hij nog lang moeten horen.

Dit is een stukje uit spinnende Wondertjes .

59.  Binnen of Buiten

Kun je katten los buiten laten lopen? Ik weet het, je hebt voor en tegenstanders! Nu, ik ben een felle tegenstander! Het kan niet meer tegenwoordig. Katten zijn survivors, dat is waar. In de natuur kunnen ze soms nog wel hun plan trekken. Maar, dankzij de mens, is er nauwelijks natuur meer. Het leven van zwerfkatten is zo hard. Zeker in de winter! Bij ons op de boerderij liepen de katten natuurlijk wel los. Ze werden heel oud. Maar zij kregen eten, de dierenarts was er vaak toch al voor de koeien, schapen en paarden, dus ze stonden onder controle en er was nauwelijks verkeer. In de stallen was het heerlijk warm. Er waren muizen in overvloed. Alleen onze eigen mensen reden er rond. Het was afgesloten gebied. Ik spreek over zestig jaar geleden.

Je wilt je katjes zo graag een super leven geven en ja, buiten zijn, kunnen jagen op muisjes en vliegjes, zon en wind voelen… het is zo belangrijk voor ze. Ze hebben bovendien zon nodig om gezond te blijven. Net als iedereen. Maar je tekent vaak het doodvonnis van je katten als je ze los laat lopen. Vroeg of laat zullen ze in erge problemen komen. Er zijn zoveel gevaren. Ze kunnen ernstige  ziektes krijgen of gewond raken doordat ze moeten vechten. Er zijn jagers die katten vaak als concurrenten zien en ze proberen te schieten. Er zijn kattenhaters die soms vergif leggen of opzettelijk gas geven, als een kat oversteekt. En hoe kunnen katjes de gevaren van het verkeer inschatten? Mensen kunnen het vaak al niet!

Het beste is natuurlijk een kattenren te maken of – een deel van - de tuin af te zetten. Dat hoeft echt niet veel te kosten. De katten hebben dan alle voordelen van het buiten zijn, zonder de gevaren. De tuin afzetten met gaas en palen is gauw gebeurd. Als je aan de bovenkant het gaas naar binnen laat buigen via hoekijzers, kunnen ze er zeker niet uit. Het vervelende is wel dat katten van buitenaf  er dan wel in kunnen komen. Daarom hebben wij ook een gaasdak. Op onze site staan voorbeelden van rennen. 

Dan is er de Invisible Fence. Je legt een koperen draad rond je tuin. De draad wordt gevoed door een zender. Die draad bakent de tuin af als een onzichtbare grens. Je katten hebben daarbij ook een speciale ontvanger-halsband nodig. Als ze op een meter afstand komen van deze Invisible Fence, klinkt er, vanuit de ontvanger rond hun nek, een signaal. Gaan ze tóch verder en over die grens heen, dan krijgen ze een stroomstootje. Dat vinden ze vreselijk, dus van tevoren moet je wel - volgens een speciaal programma - zeer zorgvuldig met hen oefenen. Ze leren het wel gauw. Maar ik vind dit systeem vrij gevaarlijk, omdat ze de ontvanger-halsband om moeten hebben. Ze kunnen daarmee ergens aan of achter blijven hangen, al hoort hij dan los te gaan. Hetzelfde probleem heb je trouwens ook met een gewone halsband met een belletje en een adreskokertje of met een anti-vlooienband. Ook kunnen de Invisible Fence halsbanden soms een stroomstoot geven als er een andere stroombron in de buurt komt. Dat is erg oneerlijk voor de katjes. Ze worden dan natuurlijk erg bang en onzeker. Andere katten kunnen ook gewoon de tuin in komen, met alle gevolgen van dien. Dat is een groot nadeel. Maar een vriendin van me heeft dit systeem voor haar twee, zeer avontuurlijke Abessijntjes en zij is er erg  tevreden over. Soms is het de enige oplossing. Als je Googelt vind je alle informatie erover.

Als je geen tuin hebt, is een balkon natuurlijk ook al goed. Als je daar wat grote potten met kattenkruid neerzet en wat leuke plankjes maakt, waarop ze kunnen liggen, wordt het een paradijsje voor ze. Als het maar een goed afgezet balkon is, bijvoorbeeld met een net of gaas! Een ongeluk is gauw gebeurd. Het ‘flying cat syndrome’ is berucht in Amerika. Daar mogen katten op veel plaatsen niet loslopen en kunnen ze vaak alleen maar op een balkon zonnebaden. Ze zien een vlindertje of een vogel en springen op de balustrade. Die is vaak glad zodat ze uitglijden en naar beneden vallen. Of ze misrekenen hun sprong. Moet er niet aan denken! Je kunt ook een klein rennetje voor een raam hangen. Dat wordt in Engeland vaak gedaan. De katjes kunnen dan heerlijk naar de wereld onder hen kijken. Zo hebben ze tenminste buitenlucht, zon en afleiding. Er bestaan ook geprefabriceerde rennetjes die je kunt verplaatsen en groter kunt maken. Daar kan je ook gezellige kattentuintjes van maken.

Als je geen mogelijkheid hebt de katten een tuintje of een afgezet balkon te geven dan kun je ze ook aan een tuigje leren lopen. Begin er wel zo jong mogelijk mee en neem ze elk apart mee wandelen. De kans dat ze in elkaars riem verstrikt raken is anders te groot. Donsje, Catje en Daimke vonden het enig. Pudje en Chummeke wilden het ineens niet meer en Mickje vond er niets aan. Dan moet je het natuurlijk niet doen.

Begin met het tuigje een paar keer per dag in huis aan te doen. Beloon haar met heerlijke stukjes kippenwit of met wat snoepjes en vertel haar hoe knap ze is. Speel ook met haar, leid haar af. Ze zal gauw leren dat er leuke dingen gebeuren als ze het tuigje aan heeft. Als ze na een week of twee eraan gewend is en vrolijk, met het tuigje aan, naar je toe rent als je roept, probeer er dan een riempje aan te doen. Loop gewoon met haar mee. Jij volgt haar. Nooit trekken!

Dan, als dat goed gaat, zet je een bakje met lekkers aan de ene kant van de gang. Draag je katje mee naar de andere kant. Zet haar daar neer met de riem aan het tuigje en loop, terwijl je de riem vasthoudt, rustig met haar mee naar het bakje. Ze zal wat weerstand voelen, wat de bedoeling is. Altijd rustig blijven en veel belonen. Steeds een brokje voor haar uit gooien is ook een goede manier haar voor je uit te laten lopen.

Als ze dat goed doet, kun je in een rustige tuin of in een park gaan oefenen. Als je niet wilt dat ze een bepaalde richting uit gaat, hou je gewoon de riem strak. Laat haar trekken. Als ze niet meer trekt voelt dat fijn. Zo leert ze dat ze beter de kant op kan gaan die jij graag wilt. Een andere kant lukt toch niet. Je kunt haar ook lokken met wat lekkers, zodat ze achter je aan loopt.

Ik nam Donsje of Pudje vaak mee, in een kangoeroe tas, naar het veld dicht bij ons huis. Daar mocht zij of hij dan, aan de uitrollijn, heerlijk op muisjes en vlindertjes jagen. Doe, als ze in de buideltas zit, wel altijd het tuigje aan en hou de riem goed vast of doe hem aan je broekriem. Ze is daar zo uit als ze schrikt van iets wat ze hoort of ziet.

Je kunt zelden met een katje wandelen zoals met een hond. Dat hoeft ook niet. Het gaat erom haar een fijne tijd te bezorgen. Ze moet kunnen snuffelen, op muisjes kunnen jagen, dingen ontdekken. Niets is leuker dan regelmatig met haar te gaan wandelen in een rustig parkje, in het bos of op het strand. Als er maar geen honden zijn. Wij genoten er altijd zo van. Puur quality time! Je beleeft de wereld dan door haar ogen! Je ziet dingen die je anders nooit had opgemerkt! Ik had een uitrollijn, zodat ze zelfs in bomen kon klimmen. Pas wel erg op dat ze niet achter takken blijft haken.

Leer haar ook dat je soms zo dom bent de katrol uit je handen te laten vallen. Dat zo’n ding dat achter haar aan slingert als ze wegrent, niet gevaarlijk is. Dat is mij een keer met Donsje overkomen. Gelukkig liep ze zich vast in het houtschuurtje, want het had gevaarlijk kunnen zijn. Ik oefende het daarna door haar een tweede lijn om te doen en expres het uitrolblok te laten vallen. Daarna kreeg ze direct wat kippenwit.

Als ik mijn pluisjes vraag of ze liever buiten zouden wonen of binnen, dan zeggen ze alle allemaal: ‘Oh, geef ons maar de kans nog lang bij je te mogen blijven, mama! Tommeke heeft ons verteld over de vele gevaren die buiten op de loer liggen. Hij is zo vaak aan de dood ontsnapt. Er is op hem geschoten door boze mensen. Hij heeft moeten vluchten voor vossen. Heeft moeten vechten en nu, nu heeft hij rust en kan hij gelukkig zijn, zonder constant alert te hoeven zijn. Wij genieten zo van de kattentuin! We zijn toch vrij?’ En dat menen ze echt!

Mensen vinden het vaak zielig katten niet vrij los te laten lopen. ‘Een kat heeft zijn vrijheid nodig!’ zeggen ze dan. Ik heb er vaak opmerkingen over gehad. Wel, ik vind het zielig als een katje dagenlang gewond langs de kant van de weg ligt en wanhopig om zijn mensen roept die maar niet komen. Voor de baasjes is het ook erg. Niet weten waar je kattenkindje is, is vreselijk! Ik denk nog dagelijks aan mijn Luckje!

Geef je katjes de kans veilig te kunnen leven. Daar hebben ze recht op! Ze zullen je zo dankbaar zijn!

 

e-mailadressen en/of websites

 

Hieronder de email adressen en/of websites van de mensen of onderwerpen waarover ik in Spinnende Wondertjes schrijf. Ze hoeven alleen maar aangeklikt te worden om ze te kunnen openen.
In de webwinkels zijn veel (katten) artikelen te koop. De opbrengst is vaak voor het goede doel. Deze twee pagina’s staan ook op onze site: rietkat@telenet.be.
                                                                                                       
                                                                                                                
 
www.A1savannahs.com                                                                             
          Website fokker kattenras Savannahs. Foto’s van katten en kittens.
         
www.boekwinkeltjes.nl/v/katzijnviool                                                       
          Website van Anne Versteyne’s boekenverkoop.
          Webwinkel voor boeken over dieren in de ruimste zin des woords maar
          katten in het bijzonder.

www.buddykat.be                                                                                      
Buddy Kat is een opvang waar zwerfkatten, die aids-positief zijn, tijdelijk
verblijven, totdat er een nieuw thuis voor ze gevonden is. Op de site staat
veel voorlichting over kattenaids.

www.dekatzijnviool.com                                                                           
Website van Anne Versteyne. Kunstenaar. Tekent en schildert voornamelijk katten en andere dieren. Ze verkoopt ook (tweedehands) dierenboeken. Zie aparte link.
Webwinkel voor o.a. kattentekeningen, schilderijen en wenskaarten.

www.despinkamer.nl                                                                                  
          Website van Betty Gijsbertse. Alles over wol en spinnen.                         

www.diercommunicatie.nl                                                                         
Website van Miriam Hogeterp. Gespecialiseerd in communicatie met o.a.
katten die problemen hebben. Geeft reiki, stervensbegeleiding en
rouwverwerking bij dieren.

www.dordtsebestseller.nl                                                                           
         Uitgeverij van eigen boeken. Hier kun je het boek Kattenkwaad van
         Korica Geuring bestellen. Ook bij haar persoonlijk te bestellen:
         k.geurin@upcmail.nl  

www.hetdierenthuisje.be                                                                            
Website van Peter en Sonja. Opvang en verzorging van katjes in nood.
Indien mogelijk herplaatsing ervan. Je kunt peter of meter worden van
een of meerdere katjes. Je krijgt dan een certificaat van peter of
meterschap en het verhaal van je gekozen katje.
Webwinkel voor diervoeders, kleding en leuke artikelen.

www.monos.be                                                                                           
         Website van Monique Schampaert. Als je deze site één keer gezien hebt
         zul je er steeds weer naar toe gaan. De schilderijen en de teksten zijn zo
         ongelooflijk mooi!
                                                                                                                     
www.poezensnuitjes.nl                                                                               
         Stichting Poezensnuitjes is een huiskameropvang die hulp biedt aan
         zwerfkatten en kittens in nood. Iris zet hier het werk voort dat ze eerst
          voor Stichting Poezenbel deed.
                                                                                                                
www.PurrFectDesign.net                                                                            
De Spirit Essence Remedies van Jackson Galaxy zijn verkrijgbaar bij
         PurrFect Design: o.a. Bully en Self-Esteem. Verder kun je er terecht voor
         design krabpalen, moderne kattenbakken en orthopedische kussens. Ook
krijg je er advies van kattengedragstherapeut, Karin Weuts, over de beste
artikelen voor jouw dier. De winkel is in Antwerpen en online.

www.silverdunizel.nl                                                                                  
         Website van Margreet v.d. Wart.
         Webwinkel voor tekeningen, aquarellen en boeken.

https://simonscat.com/                                                                               
         Filmpjes Simons’s Cat.
         Webwinkel Simon’s Cat artikelen.

villa.vagebond.com                                                                                     
         Het asiel met een ziel. No kill-beleid, opvangruimte met gezellige
         huiskamers. Tijdelijke opvang en herplaatsing van zwerfkatten.

www.veroniqueputs.be                                                                               
         Auteur van de prachtige columns Miauwkes, die in boekvorm te krijgen
         zijn. En andere boeken.

www.wildcatsworld.org
 en www.wildcatsmagazine.nl                               
Websites van Wild Cats World en hun blad. Alles over het prachtige        
werk dat Babette de Jonge en haar team voor de Wild Cats doet.

www.zwerfkat.com                                                                                    
         Website van Zwerfkat in nood II. Opvang en (her)plaatsing voor zieke
         en/of gewonde zwerfkatten en kittens.